TEST: Backup-Connect Manager

Onlineback-upprovider Backup-Connect wil het maken van automatische back-ups vereenvoudigen. Hoe het allemaal werkt, is ondergeschikt aan het eindresultaat, stelt het bedrijf . Wij testten de meest recente softwareclient van de provider.

De Backup-Connect Manager is ontworpen voor het maken en overpompen van de reservekopie. De software is verkrijgbaar in een clientversie voor pc's en een serverversie. Informatie uit Exchange en databases als Microsoft SQL Server, MySQL, Oracle of Lotus Notes/ Domino kan eveneens worden opgeslagen met de applicatie.

Veel opties

De software biedt veel opties om de back-up naar wens in te stellen. Desondanks is een back-uptaak met hulp van de wizard zo aangemaakt. Gebruikers kunnen de gewenste schijven, mappen of losse bestanden simpel aanvinken. De bewaartijd en de versleuteling kan worden ingesteld, net als de back-upvorm (volledig, in-delta of incrementeel). Andere instellingen zijn de gebruikersrechten en het filteren op bepaalde bestanden (bijvoorbeeld mp3'tjes).Tot slot kan de gebruiker kiezen de bestanden weg te schrijven naar de offsiteback-upserver of naar een lokale vaste schijf. Een aparte partitie van de harddisk of een externe harde schijf zijn voor het laatste nodig, waarbij de data ook met een 256-bitversleuteling wordt weggeschreven.

Eerste back-up vergt tijd

Bij de eerste back-up dien je er rekening mee te houden dat het laden van de bestanden naar de servers veel tijd kost. Met een theoretische uploadsnelheid van 1 Mbit/s kost het gemiddeld een half uur om een gigabyte over te brengen.


Erg handig is dat de software bij iedere voltooide en onvoltooide back-up automatisch een logboek of (fout)rapport per e-mail verstuurt. Zo houd je overzicht over wat het programma doet. Het uitvoeren van de back-up gebeurt vaak op de achtergrond en alleen het bewegende icoontje in de taakbalk verraadt dat het programma druk bezig is.

Tijdens de test is nog gewerkt met een iets oude versie van de software die er vooral functioneel, maar grafisch niet mooi uitziet. Er is inmiddels nieuwe software beschikbaar die dezelfde features bevat, maar die een fraaiere buitenkant met allerlei icoontjes heeft.

  • eenvoudige software
  • veel persoonlijke opties/instellingen
  • geavanceerde versleuteling en technologie
  • mogelijkheid lokale back-up
  • saaie vormgeving (in oude versie)