Test: Bullguard 7.0

Op de valreep ontvingen we de zevende versie van Bullguard. Eerlijk is eerlijk: het ging hier om de zogeheten 'Release Candidate'-versie (een ontwikkelversie die representatief is voor de uiteindelijke winkelversie).

Tijdens de installatie verschenen verschillende dialoogvensters van 'externe' componenten zoals C++, maar dergelijke schoonheidsfoutjes zijn waarschijnlijk in de uiteindelijke versie verholpen.
Het hoofdvenster van Bullguard 7.0 is eenvoudig van opzet en beperkt zich tot de weergave van de hoofdinstellingen. Geavanceerde opties zijn zoveel mogelijk afgeschermd. Daar is op zich niets mis mee, maar wij twijfelen wel over de opbouw van deze schermen. Bullguard maakt namelijk gebruik van een wizard-achtige opzet, waarbij je de verschillende instellingenvensters doorloopt door telkens te klikken op een Volgende-knop. Het is hierdoor niet mogelijk om alle opties in n oogopslag te zien.

Plug-ins
Het pakket gebruikt plug-ins, die de uiteindelijke functionaliteit bepalen. Zo vind je in het hoofdscherm standaard de plug-ins Antivirus, Antispyware en Firewall. Als je je registreert als gebruiker, activeer je ook de andere componenten, zoals

OORDEEL
+ overzichtelijk
+ scanonderdelen door gebruiker te selecteren en aan te passen
+ Online Backup
+ op maximaal 3 pc's te installeren
- sommige opties alleen in wizard-vorm

"Een no-nonsense pakket met een sterke focus op de kernbescherming van de computer."

het Spamfilter en de Online Backup. Standaard mag je als gebruiker 1 GB aan data via een beveiligde verbinding uploaden naar de opslagserver van Bullguard. Als je meer ruimte nodig hebt, kun je die huren.

Geen dubbel werk
Helaas is het nog niet vanzelfsprekend dat beveiligingspakketten rekening houden met de ingebouwde beveiliging van Windows XP. Op dit gebied valt Bullguard in positieve zin op: direct na de installatie wordt een controle uitgevoerd op dubbele beveiliging. Is de firewall van Windows XP bijvoorbeeld ingeschakeld, dan vraagt Bullguard of het deze automatisch mag uitschakelen om problemen te voorkomen.

Op drie pc's
In Bullguard ontbreekt een voorziening voor ouderlijk toezicht, een optie die steeds vaker deel uitmaakt van alles-in-n pakketten. Een belangrijke bonus is weer dat thuisgebruikers het pakket op maximaal drie verschillende pc's mogen installeren.

Prijs: 50,41 (excl. btw)| Info: www.bullguard.nl