Test: Copernic Desktop Search 2.0

De naam Copernic zal weinig belletjes doen rinkelen, maar toch was dit bedrijf er als een van de eersten bij met een desktop-zoekmachine. Copernic Desktop Search 2.0 is een bijzonder knap programma, met een interface die in n keer duidelijk maakt hoe het programma werkt.

Meer desktopzoekers
Deze bespreking is onderdeel van eenvergelijkende test van desktop-zoekers. Deze vind je in WINMAG 6/2006, die volgende week verschijnt.
Het zoeken verloopt in twee simpele stappen: tik de zoekterm in en klik daarna in de knoppenbalk op het bestandstype dat je zoekt (of andersom). Sommige mensen zullen liever eerst alle resultaten zien om daarn de zoekopdracht te verfijnen, maar het heeft zijn voordelen. Meestal weet je namelijk zelf wel of je een afbeelding, muziekbestand, e-mail, contactpersoon of document zoekt. Met Copernic zijn je resultaten direct concreet.

Op maat gesneden
Een ander voordeel is dat je gelijk op maat gesneden opties krijgt om nauwkeuriger te zoeken. Documenten kun je bijvoorbeeld filteren op bestandstype, grootte, datum of map, maar onder muziek zul je de zoekvelden

OORDEEL

+: intutief te bedienen
+: contextuele filterlijstjes
+: overzichtelijke groepering
+: veel indexeermogelijkheden
-: zoeken via taakbalk kan sneller

"Krachtige en intutieve zoekmachine. Vrijwel perfect."

titel, artiest, album, genre of datum tegenkomen. Je mag gebruik maken van Booleaanse instructies, maar meestal ben je sneller met een van de keuzelijstjes.
Copernic laat de resultaten standaard gegroepeerd zien, waarbij je op van alles kunt sorteren. Sorteren op datum in groepen als vandaag, gisteren, vorige week en ouder is bijvoorbeeld mogelijk. Maar het kan ook op map of bij muziek op eigenschappen als artiest of album. Voor elk soort bestand zijn de mogelijkheden weer anders.

Ook via de taakbalk
Zoeken in Copernic mag ook via een vak in de taakbalk van Windows, maar hier vinden we de twee-stappen aanpak te lang duren. De taakbalk is wat ons betreft bedoeld voor snelle zoekklusjes. Daar blijken de zoekvakken van MSN en Google, die al resultaten tonen terwijl je tikt, praktischer in te zijn.

Prijs: gratis | Info: www.copernic.com