Test: CRYPSYS SafeStick - veilig usb-geheugen

Met een onbeveiligde usb-stick op stap? Dom. Je kunt voor nop een open-sourceprogramma als TrueCrypt gebruiken. Of je koopt een kant en klaar versleuteld model. Zoals de SafeStick van CRYPSYS. Wij testten een exemplaar van 4 GB.

Het SafeStick-gamma van CRYPSYS biedt geheugensticks van 512 MB tot 64 GB en is bestemd voor zowel de consumenten- als de zakelijke markt. De stick is compatibel met Windows XP en Vista maar niet met Macintosh of Linux.

Twee minuten
De SafeStick is een twee minuten in gebruik te nemen. Voor je de stick gebruikt, moet je een wachtwoord invoeren. Verplicht met zowel hoofdletters als kleine letters. Deze beveiligingssoftware start vanzelf, als je de stick in de usb-poort steekt (geen aparte software op de cd nodig). Handig, maar niet uniek. Opmerkelijk van de SafeStick is dat hij bij een meerdere malen verkeerd ingegeven wachtwoord, na een waarschuwing, de gegevens van de stick verwijdert. Waar hebben we dat eerder gezien?! Gelukkig dat hij zichzelf niet ook in de brand steekt.

Een kritische lezer beseft dat het wachtwoord dus in de stick zelf opgeslagen wordt. Het is niet uit te sluiten dat een cracker met een vergrootglas en de kleinste maat schroevendraaier en soldeerbout via allerlei trucjes alsnog bij de data komt, zoals dat ook lukt bij een deel van de in Nederland verkochte beveilige harde schijven. Althans: aan zo'n extreme test hebben we de stick niet onderworpen. Voor huis-tuin-en-keukengebruik lijkt de CRYPSYS ons meer dan voldoende beveiligd.

Hardwarematige versleuteling
Onze 4 GB-teststick in gebruik verder een doodgewone usb-sleutel. Van de


OORDEEL

+gebruikersvriendelijk
+ veilig
+ hardwarematige versleuteling
+ wachtwoordbeleid mogelijk
- grote capaciteiten aan de prijs

"Een eenvoudige usb-stick met versleuteling. Met doorgroeimogelijkheden naar bedrijfsmatig gebruik."

hardwarematige versleuteling merk je in de praktijk bijna niks. Steek hem in de in de pc zonder in te loggen, dan kun je zeker niet door de inhoud bladeren met Windows Verkenner. Je krijgt een leesfout. Voer je het wachtwoord in, dan kan dat wel.

Er zijn CRYPSYS-sticks met grotere capaciteiten dan ons model. De 64 GB-versie (met 1800 euro wel 'aan de prijs') maakt het mogelijk om back-ups te maken van de volledige harde schijf. Deze SafeStick 64 GB belooft snelheden tot 28,8 MB/s (lezen) en 15,4 MB/s (schrijven). Ons 4 GB-model haalt vergelijkbare waarden, al hebben we de stopwatch niet paraat gehouden.

Op alle modellen van CRYPSYS wordt voor de encryptie het AES-algoritme (Advanced Encryption Standard - geavanceerde coderingsnorm) toegepast. Het 64 GB-model is volgens CRYPSYS de USB flash drive met de grootste capaciteit ter wereld die ermee werkt.

Wachtwoordbeleid
Zomaar een groep eindgebruikers zelf met wachtwoorden aan de gang laten gaan is vragen om problemen. De SafeStick kan onderdeel zijn van een wachtwoordbeleid dat via een Active Directory (Windows Server) wordt bestierd. Dankzij een Public Key Infrastructure (PKI) kan de SafeStick gepdate worden in lijn met beleidsregels en wachtwoordvereisten.
Tegen betaling van een extra licentie, kan de stick worden aangevuld met een centraal Password Recovery Management-systeem. Deze 'BlockMaster Password Recovery'-software integreert met de Active Directory van het bedrijf en vervolgens alle SafeStick-apparaten op de werkvloer.


Adviesprijzen verschillende modellen (excl. BTW): 4 GB: 160,- , 2 GB = 103,-, 64 GB = 1800,-.