Test: Dane-Elec Z-Pen: schrijven en toch 'typen'

De combinatie van pen en schrijfblok bij een 'meeting' is niet uit te roeien. Ok, je ziet wel eens mensen met een notebook bezig, want dan staan de aantekeningen gelijk in de pc. Met de Dane-Elec Z-Pen heb je het beste van beide systemen: notities schrijven, maar ook 'elektronisch' verwerken.

Pen en papier hebben de nodige nadelen: daar waar de notebookgebruiker meteen al zn aantekeningen in digitale vorm beschikbaar heeft, blijft de diehard schrijver met een berg papier achter. Gevolg: na verloop van tijd mappen vol aantekeningen (vraag het de gemiddelde cursist of student), waarin je je het apezuur zoekt.

De pen kent een belangrijk voordeel. Het houdt zo lekker, zo natuurlijk, vast. Je kunt tijdens saaie vergaderingen krabbeltjes en dergelijke maken. En niet onbelangrijk - je staat in de pauze met je pen en notitieblok als eerste bij de koffietafel.

De 'laptoppers' hebben zo hun problemen. Zij moeten maar al te vaak documenten bewaren, laptop in de slaapstand zetten en het ding vervolgens in een tas stoppen. Zo mobiel ben je dus helemaal niet en je verliest de race naar de koffiedames of -machine zeker.

Berg papier
De hightech oplossing van Dane-Elec is dan ook een uitkomst voor veelschrijvers. Op het oog ziet de Z-Pen eruit als een doodgewone pen met een ietwat dikkere papierclip. Maar vergis je niet: in de clip zit hoogwaardige elektronica verborgen die de positie van de pen op (gewoon!) papier middels ultrasoon geluid nauwkeurig bepaalt. Alle schrijfbewegingen worden dan ook feilloos vastgelegd in een 1 GB-flashgeheugen (de clip is ook als usb-geheugen te gebruiken), waarna je alle aantekeningen achteraf zo de pc in kunt lezen. De vectorbestanden zijn klein en dankzij handschriftherkenning kun je zelfs zoeken in de tekst!

Ik heb de elektronische pen nu enige maanden in gebruik. Ik betrap de pen weliswaar op enige herkenningsfouten in ieder tekst, deze zijn snel genoeg te herstellen. Al met al een heel bruikbaar apparaatje!

Eindelijk gerechtigheid: ook de chte schrijvers kunnen nu betaalbaar (voor circa 119) digitaal noteren. En ze staan als eerste bij de koffieautomaat.