TEST: Dell Dimension 5100

De Dimension-reeks van Dell is vooral bedoeld voor de consumentenmarkt. Ook deze Dimension 5100 lijkt gezien de configuratie zijn pijlen te richten op de veeleisende multimedia- en gamefanaat.

Test stille computers

Inleiding
Acer Veriton 3700GX
Dell Dimension 5100
HP DX5150 MT
NEC Powermate VL350
Conclusie

Het uiterlijk van deze Dell is zeker controversieel te noemen. Persoonlijk vinden we het minder geslaagd. Het ontwerp mag dan futuristisch ogen, het gebruik van gebroken wit aan de zijkant komt op ons ronduit misplaatst over, zeker in combinatie met het zwarte toetsenbord en de al even donkere monitor. Dit platte scherm is overigens van uitstekende kwaliteit.

Functioneel

De voorkant van de pc is zeer functioneel en biedt plaats aan een cardreader voor vier verschillende geheugenkaarten, twee usb-sloten en uitgangen voor een microfoon en hoofdtelefoon. Dit exemplaar heeft bovendien twee dvd-stations aan boord; zeer handig voor met name dvd-kopieerwerk.
Het chassis van de Dell-computer is gebaseerd op Intel's zogenaamde BTX-systeem. Dit heeft een aantal voordelen. Zo is de systeemkast zonder schroevendraaier open te klikken en is het design gericht op geluidsreductie. Hoewel de Dimension ongetwijfeld stiller is dan een 'gewone' desktop-pc, is het zeker niet de stilste computer uit de test. De ventilatoren zijn wel degelijk hoorbaar en vooral de dvd-spelers maken in actieve toestand behoorlijk wat lawaai.

Goede prestaties

De prestaties van de Dell zijn, zoals verwacht met deze configuratie, uitstekend. De Soundblaster Audigy 2-geluidskaart en de snelle Geforce FX 6800 videokaart zijn echte game-componenten. Deze Dimension zal dan ook eerder de weg naar de huiskamer vinden dan naar het kantoorbureau. Aan al dat moois hangt wel een erg stevig prijskaartje. De configuratie van de Dell Dimension 5100 is voor een groot deel zelf te bepalen, zodat de prijs voor de zakelijke gebruiker met minder hoge eisen op het gebied van audio en video, enkele honderden euro's lager kan uitvallen.

Dell Dimension 5100
ProcessorPentium 4 3,4 Ghz
Harde schijf250 GB
Geheugen1024MB
Monitor17" TFT
Grafische kaartGeforce FX 6800