Test: draadloze internetcamera's

Er verschijnen steeds meer betaalbare netwerkcamera's om n of meerdere locaties in de gaten te kunnen houden. Maar de 'spionnen' via internet gebruiken, zoals de verpakking belooft, is bepaald geen sinecure, blijkt uit mijn ervaringen.

De twee netwerkcamera's die ik uitprobeer zijn de Axis 206W[1] en D-Link DCS 5300G[2]netwerkcamera. Beide 'spionnen' beschikken over een vaste n een wireless LAN-aansluiting en hebben de nadrukkelijke optie om via internet gebruikt te worden. Zo kun je vanaf je werk je huis in de gaten houden, of andersom. Maar juist deze handige internetoptie blijkt in de praktijk heel lastig te realiseren.
Het probleem is niet het 'aan de praat' krijgen van de camera's aan je pc, of in een lokaal netwerk. Na installatie van de software konden we van beide camera's het beeld in de browser oproepen, op een van te voren opgegeven IP-adres (bijvoorbeeld 10.0.0.151). Wel moet je als 'kijker' eerst even browsersoftware in de vorm van een plug-in laten installeren (die de camera bestuurt).

W-LAN installeren
Nu had ik in mijn testopstelling thuis nog geen draadloos netwerkje, om de camera's ook wireless te kunnen testen, dus het was eerst zaak een wireless LAN de lucht in te krijgen. Een leuk spin off-projectje. Dat bleek bepaald geen makkelijke zaak!
Zowel met een D-Link 624 router als een Netgear RangeMax router kreeg ik geen werkende ADSL-internetverbinding. De meegeleverde installatiewizards die de - prima werkende - internetverbinding in de oude opstelling (pc + modem) automatisch zouden kunnen 'vertalen' naar de nieuwe opstelling (pc + modem + router), faalden in beide gevallen. De supportafdelingen kwamen er ook niet uit. De geadviseerde instellingen die ik handmatig moest invoeren in de routers om, via mijn oude Alcatel ADSL-modem, op mijn provider XS4ALL in te loggen, werkten niet.
Ik moest en zou de spionnen draadloos testen, dus ik belde mijn provider. "Stuur maar een wireless modem dat wel functioneert." Twee dagen later ontving ik van XS4ALL een Thomson 580 Wireless modem, inclusief duidelijke instructies voor mijn internetabonnement. Vijf minuten installeren verder had ik n ADSL-internet n een wireless netwerkje dat goed draaide. Een tussendoortip is dan ook: schaf als het even kan bij je eigen internetprovider wireless apparatuur aan, want dan krijg je tenminste heldere installatie-instructies.