Test: draadloze Skype-telefoon

Waarom zou je gaan bellen via internet? Niet omwille van de gesprekskwaliteit. Die is voorlopig nog niet beter dan van een mobiele telefoon. Het zijn vooral de lage belkosten die je naar de pc lokken. Linksys lanceert met de CIT200 een eenvoudig te installeren draadloze Skype-telefoon, die je comfortabel vanuit iedere plek in huis laat internetbellen. Een praktijktest.

Er bestaan al langer draadloze DECT-telefoons die je zowel via het vaste net als via Skype laten bellen. De CIT200 is de eerste draadloze telefoon waarmee je alleen kunt 'skypen'. Dat is nogal een stap. Kan de gewone telefoonlijn werkelijk worden opgezegd?

Voeten in aarde

Specificaties Linksys CIT200
■ Gewicht handset: 12 gram
■ Kleuren LCD-panel
■ Tot 120 uur stand-by en tot 10 uur gesprekstijd
■ Ondersteunt wisselgesprekken
■ Ingebouwde speaker
■ Mute-knop
■ Drie verschillende beltonen
■ Beltoon aan/uit-knop
■ Hold knop
■ Adresboek: 120 adressen
■ Spraak-encryptie
■ Aansluiting voor een koptelefoon
■ DECT-draadloze technologie
■ Tot 4 DECT-telefoons op basisstation
■ Intercom tussen verschillende toestellen
■ Toestel-zoekknop op basisstation

In de praktijk heeft het internetbellen wel wat voeten in aarde. Je hebt in ieder geval een werkende Windows-pc nodig, met een redelijk vlotte internetverbinding (300 kbps); kabel-internet of adsl; het is de Skype-belsoftware om het even. Het nadeel van adsl is dat je vastzit aan een telefoonlijn met bijbehorend duur abonnement (adsl is nu eenmaal een opgevoerde telefoonlijn). Dat Skype kan werken zonder telefoonlijn (en bijbehorend abonnement) en aan kabel-internet voldoende heeft, is een belangrijk financieel voordeel; we komen hier in een apart kader op terug.
Verder moet de pc over een vrije usb-poort beschikken, om het draadloze basisstation van de CIT200 op aan te sluiten. Dan natuurlijk nog even de software installeren. Een keurig wizard installeert een stuurprogramma voor de telefoon evenals een versie van Skype (als je dat programma nog niet hebt). En dan is de installatie al klaar.