TEST E-Ten DX900: belcomfort met 2 simkaartjes

Mobieltjes waar twee simkaarten inpassen kennen verschillende voordelen: zakelijke en privgesprekken scheiden en in het buitenland voordelig met een lokale simkaart bellen. De DX900 is een zeer complete dual-sim van E-Ten met Windows Mobile 6.1 Professional.

De E-Ten is een uitgebreide smartphone met helder vga-scherm (640 x 480 pixels), umts/hsdpa (snel internet), Wi-Fi, gps en een microSD-slot. Niet onbelangrijk: het toestel ziet er mooi en degelijk uit.

Werken met twee simkaarten is eenvoudig. Bij inloggen moet je twee keer de pincode invoeren (verstandig om ze gelijk te houden). Beide simkaarten melden zich daarna aan op het netwerk, wat je via twee signaalicoontjes in de gaten kunt houden.

Bellen
Na het invoeren van een nummer via de telefoonkiezer druk je op talk1 of


OORDEEL

+ dual-sim
+ complete uitrusting
+ helder vga-scherm
+ veel extra software (o.a. Mobile Spb Shell)
- energieverbruik

"De eerste serieuze smartphone met dual-sim. Neem alleen wel de lader mee op je trips."

talk2 om de simkaart voor het uitgaande gesprek te kiezen. Ook bij smsen kun je de simkaart kiezen. Alle inkomende smsjes komen weliswaar in hetzelfde postbakje, maar het cijfer op het envelopje geeft aan op welke simkaart het is ontvangen. Mobiel internet, wat zelfs via het snelle hsdpa kan, gaat altijd via de eerste simkaart. De tweede simkaart kan alleen op het gsm-netwerk worden aangemeld.

Veel software
Op de software is weinig aan te merken. Er worden maarliefst 28 extra toepassingen bijgeleverd die je selectief kunt installeren, inclusief het bekende Mobile Shell van Spb. Dat is een fijne en overzichtelijke schil voor Windows Mobile. Leuk is ook het schermpje met contacten die achter hun eigen pasfoto zijn verscholen. Het is wel jammer dat als je van hieruit een contact het toestel altijd de eerste simkaart gebruikt.
Een ander nadeel van de dubbele simkaart merken we wel aan het eind van een werkdag: zelfs bij beperkt gebruik moet de telefoon weer terug aan de oplader.