Test: EasyBow iNode: internetserver in huis

Veel kleine bedrijven laten hun website en e-mail bij een provider hosten. Het Rijswijkse EasyBOW komt met een kleine internetserver, de iNode Value Edition, die je in je eigen bedrijf kunt plaatsen. Je neemt dan zelf de touwtjes in handen en dat biedt voordelen.

Zelf voor 'provider spelen' kent een aantal voordelen: zo is de opslagcapaciteit zo groot als de interne harddisk (standaard 80 GB), kun je heel grote e-mails ontvangen en versturen (bij veel providers beperkt tot 10 of 20 MB per bericht) en is het updaten van je website een simpele handeling: je kopieert de nieuwe bestanden gewoon naar de \website-map.

Aandachtspunten zijn er ook: zelf een server verbinden aan het internet betekent een extra belasting van je breedbandverbinding. Je surft en mailt niet alleen over die lijn; bezoekers komen over dezelfde kabel binnen. Alleen websites met weinig bezoekers kun je dus zelf 'hosten'. En zelf gastheer spelen

OORDEEL

+ Onbeperkt aantal websites
+ Mail onbeperkte omvang
+ VPN-server voor telewerken
+ Gedeelde netwerkopslag
- Extra belasting breedbandverbinding

"Voor de meeste kleine bedrijven een interessante enbetaalbare optie voor veel flexibeler mail- en webhosting. Met telewerken via VPN als belangrijke bonus. De extra belasting van de breedbandverbinding blijft een aandachtspunt

betekent nog dat je een "janjansen.nl" in de lucht brengt; je hebt nog altijd een echte internetprovider nodig die een naam verbindt aan het IP-adres van je verbinding. Gelukkig kan leverancier EasyBOW die naam-hosting verzorgen.

Grote ronde knop
De installatie verloopt op zijn zachtst apart. De documentatie van de iNode was nog niet helemaal klaar, dus het was niet helemaal duidelijk welke stekker waarin te steken. Zonder nadenken verbond ik de iNode aan mijn breedbandrouter, waarna mijn netwerkje plat lag.

Wat blijkt: de iNode is zelf een router. De oude router kan eruit en de iNode kan daar voor in de plaats direct aan de breedbandmodem. Voor ik verder klungel, bel ik maar even met de leverancier hoe nu toch verder. Volgens Michael Meelis van EasyBOW is dat ook precies de bedoeling. Voor de eerste installatie van de iNode is telefonisch contact noodzakelijk. Dan kan hij, als ik even de grote ronde knop op de voorzijde indruk, op afstand de iNode configureren voor gebruik.