Test: FileMaker Pro 8

Zonder technische knobbel een database opzetten? Gebruik FileMaker. De nieuwste versie 8.0 koppelt gebruiksgemak aan krachtige mogelijkheden.

Veel kleine bedrijven werken nog niet met een echte database, maar iets dat er een beetje op lijkt: een lange lijst adressen in een Excel-bestand. In zulke bedrijfjes wordt nog altijd opgezien tegen het opzetten van een echte database. Dat is jammer; in een goede database-manager kun je veel meer met gegevens doen. Sorteren en filteren, bijvoorbeeld.

De koudwatervrees komt meestal door een vluchtige kennismaking met Microsoft Access. Net als Word en Excel onderdeel van Microsoft Office Professional en daarom een logische keuze. Zou je denken. Maar als je Access start, schrik je je rot. Wat is dit voor een programma? Wat is een SQL-query? Waarom moet ik nu opgeven wat voor 'table definition' ik wens? Al snel verdwijnt het Access-icoon van de desktop. Meer iets voor experts.
Gelukkig bestaat er al jaren een gebruiksvriendelijk alternatief: FileMaker. Tot enkele jaren terug was het een zeer vriendelijk pakket om eenvoudige gegevensbestanden mee te ontwerpen. Het pakket viel, om deze reden, al enkele keren in de prijzen bij WINMAG.