TEST: Freecom Network Drive Pro 500 GB

Network Attached Storage (NAS)-apparaten bieden netwerkgebruikers een makkelijk te installeren centrale opslagplek en zijn de laatste jaren echt betaalbaar geworden. Wij bekeken een model van Freecom met een halve terabyte aan ruimte en leuke extra functies.

Door het kenmerkende uiterlijk met een aluminium omhulsel en een zwarte voor- en achterkant is de Network Drive Pro herkenbaar als een product van Freecom. In tegenstelling tot gewone externe schijven van deze leverancier is de NAS voorzien van een ventilator en twee extra USB-aansluitingen. Tijdens de installatie van de software word je een flitsend filmpje van Freecom gepresenteerd waarin op Hollywood-achtige stijl het probleem van verspreide bestanden en het maken van back-ups aan de orde komt.

Installatie
De installatiesoftware had nogal wat moeite om de NAS te vinden, hoewel we keurig de instructies hadden gevolgd. Uiteindelijk lukt het om via de DHCP server het ip-adres van de Freecom te achterhalen. Eenmaal in de webinterface waren de problemen voorbij. De assistent helpt om de belangrijkste instellingen goed te zetten. Het overige kan via het duidelijke Nederlandstalige menu.

De NAS kan dienst doen als DHCP-,


OORDEEL

+ goede back-up software
+ eenvoudig te bedienen
+ presteert goed met kleine bestanden
- ventilator bromt
- installatiesoftware niet vlekkeloos

"Veel makkelijk bedienbare mogelijkheden voor een aantrekkelijke prijs."

web-, FTP- en SSH-server. In tegenstelling tot andere NAS-en heeft de Network Drive Pro geen iTunes-dienst aan boord, maar beschikt hij wel over een bittorrent client.

Firmware
Op de website www.openfsg.com wordt actief gewerkt aan andere firmwareversies die via een eenvoudige updateprocedure op de NAS kunnen worden geladen. Deze updates worden officieel niet ondersteund, maar dankzij de grote groep ontwikkelaars die zich actief inzet loop je niet al te veel risico met de versies die als stabiel worden gekenmerkt.

Tijdens de snelheidstesten bleek de Freecom zijn plek in de achterhoede te hebben gevonden. Een opmerkelijke uitzondering bleek het ophoesten van kleine bestanden te zijn. Deze werden razendsnel geleverd en aangezien de meeste documenten slechts een kleine omvang hebben is dat een sterk pluspunt.

Waar voor zijn geld
In combinatie met de prijs levert de Freecom behoorlijk wat waar voor zijn geld. De ventilator zelf maakt weinig lawaai, maar genereert wel resonantiegeluiden in de behuizing waardoor een zachte bromtoon is te horen. Die is niet zo vervelend dat je er niet naast zou kunnen werken.