Test: Garmin nvi 660 en 670T

De Garmin nvi 660 en 670T vormen samen het huidige topsegment van de Amerikaanse navigatiesysteemfabrikant.Wat ons betreft terecht. Garmin laat met de nvi's zien hoe het moet: compleet, comfortabel, klasse.

Eind vorig jaar introduceerde Garmin hun huidige topmodel: de nvi 660. De slanke kast met het heldere 4,3-inch scherm straalt ingetogen klasse uit, een gevoel dat het model ook waarmaakt. Zonder er al te moeilijk over te doen heeft de 660 Navteq-kaarten van Europa op zak, beschikt het over text-to-speech, om desgewenst straatnamen uit te laten spreken, en over een Bluetooth-interface voor handsfree bellen. De nvi wordt in Europa standaard geleverd met een TMC-ontvanger voor actuele verkeersinformatie, die is gentegreerd in de voedingskabel. Intern is ruim 700 MB opslag over voor MP3-bestanden, fotos of extra kaarten.

Broertje
Op de afgelopen CeBIT kreeg de Garmin nvi 660 er een broertje bij: de nvi 670T. Deze beschikt als extra over een ingebouwde FM-transmitter om telefoongesprekken en stemaanwijzingen via de autoradio te beluisteren. De 670T verschilt verder alleen van de 660 in de voorgenstalleerde kaart van Noord-Amerika.
Navigatieblog.nl nam de nvi 660 mee voor een aantal testritten en was aangenaam verrast over het gebruiksgemak van het toestel. De bediening is heerlijk simpel en intutief, maar vooral de kaart springt er op de nvi 660 positief uit - al zal niet iedereen de vrolijke kleurstelling waarderen. Het toestel is zeker niet innovatief, maar wel heel goed en comfortabel uitgewerkt.

Schokkerig
Alleen de 2D-weergave bevat wat minpuntjes: de kaart verschuift wat schokkerig en zoemt in de bebouwde kom of op knooppunten niet altijd ver genoeg in om voldoende overzicht te hebben. Bij het plannen van routes hadden we graag de mogelijkheid gezien om zelf een startpunt op te geven. Het vermijden van snelwegen kan alleen als vaste voorkeur worden ingesteld, terwijl we dat persoonlijk liever per route opgeven.
Ook al kent de nvi 660 nog een paar verbeterpunten, het neemt niet weg dat het hier om een uiterst comfortabel topmodel gaat. De adviesprijs van ruim zeshonderd euro is aan de stevige kant, maar inmiddels is het model al voor 500, in internetwinkels te vinden. De nvi 670T kost 780,-.

SPECS
Prijs:
512,-- excl. BTW

Info: www.garmin.nl

VOOR EN TEGEN
+ groot en helder scherm
+ duidelijke kaartweergave
+ inclusief TMC-ontvanger
- 2D-weergave
- navigatieopties

OORDEEL:

Compleet en comfortabel, met een subliem scherm