TEST: Gigabyte G-MAX N501

De fabrikant heeft bij deze Gigabyte-notebook duidelijk op een aantal onderdelen bezuinigd. De specificaties blijven wat achter bij die van zijn prijsgenoten.
Acht budgetnotebooks

Inleiding
Toshiba Satellite L10-193
Sony Vaio VGN-FS215B
Acer Travelmate 4152LMi
HP Compaq NC6120
Gigabyte G-MAX N501
Maxdata Pro 600I Select
Asus 6000G
NEC Versa S940
Conclusie

Aan boord vinden we naast de bekende Pentium M op 1,73 GHz slechts 256 MB aan intern geheugen en een 40 GB harde schijf.

Het uiterlijk van de laptop oogt aan de buitenkant best fraai, maar eenmaal opengeklapt blijft er van die franje niet veel over. De kleurencombinatie van lichtgrijs, donkergrijs, en zwartglanzend plastic komt wat goedkoop en gekunsteld over, al blijft dat natuurlijk een kwestie van smaak. Het toetsenbord oogt eveneens goedkoop, maar blijkt in gebruik prima te functioneren. Ook het beeldscherm is van redelijke kwaliteit.

Erg onhandig is de plaats van het ingebouwde dvd-station. Deze bevindt zich aan de voorzijde, wat onhandig uitschuift als je met de laptop op schoot werkt. Gelukkig brengt de accu het mobiele plezier weer enigszins terug; maximaal vijf uur kan de batterij achtereen functioneren. De 'connectiviteit' is prima in orde; de notebook heeft vrijwel alle gebruikelijke aansluitpoorten.