Test: Google Maps 'Mijn Kaarten'

Gisteren startte Google een nieuwe dienst: 'Google Maps - Mijn Kaarten'. Gelijk uitproberen natuurlijk! Hoe gebruiksvriendelijk is de dienst voor het maken van een eigen 'informatielaag' op de gratis wereldkaarten van Google?

Google en Microsoft begonnen enkele jaren geleden een interessante tweestrijd. Niet met zoekmachines die het bestaande web indexeren en toegankelijk maken, maar met wereldkaarten waarop informatielagen worden toegevoegd, zogeheten 'mash ups'.
Google heeft Google Earth, een 3D-kaartenprogramma voor Windows en Mac en de webversie Google Maps (maps.google.nl). Microsoft heeft de webdienst Virtual Earth (zie de knop 'Maps' op MSN.com).

Web 2.0
Google heeft in de strijd met Microsoft de hulp ingeroepen van de kaartengebruiker - en dat zijn er inmiddels miljoenen. Dit geheel indachtig de Web 2.0-gedachte dat de internetgemeenschap meer interessante zaken heeft te vertellen dan n informatiedienst; denk aan Wikipedia.org met meer artikelen dan de beste papieren encyclopedie.
Het was al een tijdje mogelijk voor internetgebruikers een eigen informatielaag toe te voegen aan Google Earth en Google Maps, met interessante plekjes en locaties als 'prikkers' op de kaart, maar dat vereiste enige programmeerkennis. De eerste mash ups waren van techneuten en bedrijven. Sinds gisteren biedt Google ook een gebruiksvriendelijke editor op het web om interessante locaties en andere gegevens aan de Google-kaarten toe te voegen.

Je kunt de eigen 'kaarten' priv houden (voor jezelf) of publiek maken. Dat laatste betekent nog niet dat ze gendexeerd worden door de zoekmachine van Google. Dat gebeurt (mogelijk) pas op de lange termijn, meldt Google. Wil je onze juist gemaakte 'publieke prikker' van ons redactieadres zien, dan moet je toch echt op deze link klikken. Googlen naar het 'WINMAG Pro'-kaartje lukt helaas nog niet.