Test: GrabnGO Wireless Media Store 320 GB

Met drie nieuwe producten in zijn GrabnGO-lijn richt Conceptronic zich op multimedia-opslag en -weergave in een (draadloos) netwerk. De Wireless Media Store is het vlaggenschip: een kleine 'opslagkubus' voor 320 GB aan data. Het apparaat kan ook draadloos worden gebruikt.

De Wireless Media Store is - in goed Nederlands - een Network Attached Storage (NAS)-apparaat voor centrale opslag van bestanden in een lokaal netwerk. Maar het is tevens een 802.11g Wireless Access Point die draadloze gebruikers (denk aan gebruikers met laptops) kan bedienen.

Afmetingen
Een veelzijdig apparaat, dus. Toch is de 'CH3WNAS', zoals de officile benaming luidt, wat betreft afmetingen niet groter dan een externe harde schijf. Hij past dus prima naast je computer of bijvoorbeeld in de meterkast in de gang.

De 320 GB interne harde schijf is niet gigantisch maar biedt voldoende ruimte voor honderden uren muziek, en vele hoge resolutie-foto's en -video's. Multimedia is vooral voor de 'fun' natuurlijk, maar het apparaat kan ook prima als gewoon NAS-systeem fungeren in een klein kantoornetwerk.Een gebruiker of meerdere gebruikers kunnen profiteren van de 1 Gigabit/s-poort, mits dezeop een even snelle switch is aangesloten.

Installatie
De installatie van de

OORDEEL

+ compact formaat
+ veelzijdige mogelijkheden
+eenvoudige configuratie
+ prijs
- opslagcapaciteit

"Voor de prijs een uitstekend en veelzijdig opslagapparaat dat thuis en in kleine kantoren een nuttige rol kan vervullen.

Wireless Media Store verloopt zonder problemen. Alle benodigde aansluitkabels worden meegeleverd, evenals een installatie-cd en een duidelijke Nederlandse handleiding. Met de Easy Search Utility is configureren van de CH3WNAS kinderspel. Deze tool zoekt automatisch het IP-adres op, als je hem in de netwerkswitchpoort (bijvoorbeeld achterop je breedbandrouter) hebt gestopt. Een wizard helpt je bij de verdere configuratie. Zelfs voor beginners is het begrijpelijk. Wel is deze wizard in het Engels, maar met de Nederlandse handleiding erbij, is er wel uit te komen.

Nadat de configuratie is afgerond en het apparaat zijn plek heeft veroverd in het netwerk, kun je via de webinterface geavanceerde functies toevoegen zoals het instellen van een ftp-server voor datatoegang via internet en opties voor het beheren van toegangs-, lees- en schrijfrechten tot de verschillende shares (hoofdmappen) op de drive.

Multimedia streamen
Aan de achterzijde beschikt de CH3WNAS over twee usb-poorten, via welke het apparaat uitgebreid kan worden met externe opslagmedia. Last but not least beschikt het apparaat over een ingebouwde UPnP-AV-Media Server welke toegang biedt tot alle multimedia (muziek, video's, foto's) via een UPnP-compatibele mediaspeler bij je tv of hifi-set. Voor het weergeven van deze media hoeft je pc dus niet aan te staan.

Versus Iomega
Het apparaat lijkt ons de meer betaalbare 'kleine broer' van de al even draadloze NAS van Iomega, de Iomega StorCenter 1 TB, die wij eerder positief beoordeelden. Gezien de zakelijke functies op de Iomega en de extra veilige opslagmogelijkheden op maar liefst vier schijven, is deze geschikter voor een team met tot tien medewerkers. De Conceptronic, op zijn beurt, is een goede kandidaat voor kleinere kantoren en uiteraard voor thuisgebruikers.