TEST: Hosted Exchange

Met Outlook in je netwerk communiceren met collega's? Vergeet Exchange Server 'uit de doos'. Huur een Exchange Server op internet!

Als je Microsoft Outlook in je bedrijf gebruikt en jij en je collega's willen informatie in dat pakket met elkaar delen (denk aan een adresboek, een teamagenda of een map met mailtjes), dan kun je een communicatieserver in je bedrijfsnetwerk (laten) installeren: Exchange Server. Je bewaart Outlookgegevens dan niet meer lokaal op de werkstations, maar op deze server. Alle Outlook-gebruikers in het netwerk kunnen op agenda's en e-mailmappen van anderen inloggen, mits zij hiervoor toestemming hebben gegeven. Perfect voor teamwork!

Denk alleen al aan de secretaresse die bij iedereen in de agenda kan kijken wie wanneer beschikbaar is. Je kunt ook een aparte 'teamagenda' bijhouden, met alle plannen en projecten. En je werkt eindelijk allemaal met hetzelfde adresboek. Bovendien profiteert het bedrijf van allerlei beheervoordelen, zoals een centrale back-up en professioneel gebruikersbeheer.

Maar de kosten van Exchange Server zijn hoog: de installatie is specialistenwerk en de systeemeisen zijn pittig (het draait alleen op een Windows 2003 Server-pc met een ruime hoeveelheid geheugen). De aanschafprijs van Exchange 2003 zelf is ook aanzienlijk. Je bent - al met al - misschien wel vijfduizend euro verder voor alles lekker draait.