TEST: HP dx5150 MT

Het uiterlijk van de stille desktop-pc van HP laat er geen twijfel over bestaan: we hebben hier met een echte business-computer van doen.
Test stille computers

Inleiding
Acer Veriton 3700GX
Dell Dimension 5100
HP DX5150 MT
NEC Powermate VL350
Conclusie

Het ontwerp kent geen rare fratsen of overbodige gimmicks. De systeemkast is matzwart en heeft aan de voorzijde grijze elementen. De fabrikant kiest duidelijk voor een sober, zakelijk maar toch stijlvol uiterlijk. De behuizing is redelijk compact, al is het geen slimtower zoals de NEC.

Zakelijk karakter

Het zakelijke karakter spreekt ook uit de componenten. Voor een werkstation zitten de spierbundels op de juiste plaats: de 64-bits processor van Athlon staat garant voor topprestaties, terwijl op de voor zakelijk gebruik afdoende video-chipset duidelijk bezuinigd is. Door de beschikking over maar liefst acht usb-poorten voorziet de HP bovendien in ruime mate in aansluitbehoeften.
De HP is zonder twijfel het stilste systeem. Net als de NEC Powermate maakt het gebruik van AMD's Cool'n'Quite-techniek voor een stillere, koelere en zuinigere processor. De harde schijf is eveneens muisstil; het voor dit component typische ratelende geluid is geheel afwezig. Zelfs de dvd-speler, normaal gesproken ook niet het stilste element, maakt amper geluid.

Beveiliging

HP heeft aan het apparaat interessante beveiligingfunctionaliteit toegevoegd in de vorm van de zogenaamde HP ProtectTools Embedded Security Chip. Deze op het moederbord geplaatste chip herbergt een unieke digitale sleutel die je kunt gebruiken voor de versleuteling van bestanden of toegang tot bijvoorbeeld het bedrijfsnetwerk. Hoewel we dit onderdeel niet hebben kunnen testen, is het in ieder geval een interessante toevoeging.

De machine presteert in de praktijk erg goed, al is dat niet in de benchmarkcijfers terug te zien. De 64-bits Athlon voelt zich duidelijk niet op z'n gemak tijdens de 32-bits-testen van PCMark. De overige onderdelen presteren wat matig. De HP is duidelijk geen multimedia-machine; daarvoor zijn de ingebouwde speakers en on-board geluidskaart veel te beperkt, maar voor het kleine tot middelgrote bedrijf is het een voortreffelijk en fluisterstil werkpaard.

HP dx5150 MT
ProcessorAthlon 64 3500+
Harde schijf80 GB
Geheugen512MB
Monitorgeen
Grafische kaartATI Radeon Xpress200