Test: HP iPaq 514 Voice Messenger

HP heeft een sterke naam in het zakelijke segment smartphones, maar de uitbreiding van het productportfolio lijkt wat te haperen. Eerder kondigde HP een gevarieerde serie zakelijke Windows Mobile-modellen aan die niet alleen stemgeluiden doorgeven maar zich via spraak ook laten besturen.

Het merendeel van de nieuwe HP-telefoons is echter flink vertraagd en laat zeker tot begin 2008 op zich wachten. De vroeg in in 2007 aangekondigde iPaq 514 Voice Messenger, de eerste smartphone van HP, is op de valreep van het nieuwe jaar gelukkig wel beschikbaar. Deze iPaq is gebaseerd op Windows Mobile 6 Standard en beschikt helaas niet over een qwertytoetsenbord.

De plastic behuizing is allerminst chique en het scherm mist wat scherpte. De bediening via het toetsenbord geeft echter weinig problemen. Het apparaat ontbeert umts, maar biedt wel WiFi, dat eenvoudig is in te stellen via de Wireless Manager-applicatie. Verder heeft het toestel een redelijke 1,3 megapixel camera en acceptabel uithoudingsvermogen.

Een telefoon die echt luistert
De software levert positieve verassingen op. Na het plaatsen van de simkaart worden de dataverbindingen direct geconfigureerd dankzij HP

OORDEEL

+ Handzaam telefoonformaat
+ Degelijke spraakbesturing
- Vrij saaie vormgeving
- Geen umts
- Matig scherm


SCORE


Een wat saai vormgegeven smartphone, maar met enkele praktische spraakfuncties.

iPaq DataConnect. Ook interessant is de Voice Commander. Via twintig spraakcommandos kun je eenvoudig verschillende taken uitvoeren. Je start de Voice Commander met een knop aan de zijkant. Daarna kun je opdrachten inspreken: Bel Gertjan op werk, Hoe laat is het, Trillen modus, Lees e-mail of Digitaal bellen. Via die laatste opdracht kun je een normaal telefoonnummer inspreken om te kiezen. Herkenning van de ingesproken opdrachten is opvallend nauwkeurig.

Ook voor de afhandeling van e-mail heeft de iPaq 514 een kleine verrassing. Dankzij Voice Reply kun je een e-mail beantwoorden door een boodschap in te spreken. Die opgenomen boodschap kun je als geluidsbestand meesturen. Erg gangbaar is dit in de praktijk natuurlijk niet.

Spanning
Het zou nog mooier zijn als de smartphone gewoon je zinnen herkent en omzet in tekst, maar dat is helaas nog een stap te ver. Toch zijn de uitbreidingen aan de software die HP heeft doorgevoerd nuttig. We kijken met spanning uit naar de nieuwe iPaq-modellen.