TEST: HP iPaq 914c: ht antwoord op HTC?

De prijzige maar zakelijk bruikbare HP 6915 Pocket PC met belmogelijkheden zette jaren geleden de toon. Daarna lanceerde HP minder aansprekende modellen. Met een 'beest' van een accu in de nieuwe 914c wil HP de zakenbeller weer aan zich binden.

Hewlett-Packard heeft in het 'Pocket PC'-tijdperk naam gemaakt, maar sinds de komst van Windows Mobile weten concurrenten zoals HTC de markt beter te bespelen. Het bedrijf liep een niet in te lopen achterstand op, onder meer door te lang op de traditionele pda te blijven wedden. Met een brede lijn, waartoe ook de 914c behoort, weet het HP wel weer de aandacht op zich te vestigen. De 914c is de opvolger voor de vooral in zakelijke kringen bekende 6915.

Grote accu
De 914c (hierboven afgebeeld) is naar de huidige maatstaven wat lomp en dik. Dat komt door de relatief grote accu. We stellen vast dat het hier gaat om een accu met een capaciteit van 1940 mAh. Bij de meeste toestellen is dat maar zon 1500 mAh. In de praktijk is twee dagen gebruik goed mogelijk, maar als je e-mails en agenda's via push synchroon houdt of intensief gebruik maakt van alle features (zoals umts/hsdpa, WiFi en gps) is de accu wel wat sneller leeg. Doorgaans moet het toestel dan na ruim een dag weer aan de oplader.

Het scherm is scherp maar hadden we graag een paar maatjes groter gezien. In vergelijking met de 6915 (2,46 inch tegen 3 inch) is het een flinke stap terug. Je kunt het toestel eigenlijk alleen goed bedienen met de stylus of de hulpjes: een


VOOR EN TEGEN

+ Goed qwertytoetsenbord
+ Veel hardwareknoppen
+ Grote batterijcapaciteit
- Klein scherm
- Vrij lomp en zwaar

"Het is geen eyecatcher, maar de vele knopjes en de goede uitrusting maken veel goed."

draai- en klikwieltje aan de zijkant (handig bij het bladeren) en een vierweg navigatietoets onder het scherm.

Knoppen
Aan knoppen sowieso geen gebrek: er zijn ook knoppen die je direct naar je agenda of e-mail brengen en een OK- en startknop. Die laatste gaan we in de toekomst vaker terugzien. Microsoft ziet die knop graag standaard worden. Niet alleen voor het bedieningsgemak, maar ook voor de herkenbaarheid als Windows-telefoon. De HP iPaq 914c is ideaal voor e-mail vanwege het fijne qwertytoetsenbord, voor browsen is de telefoon wat minder door het kleine scherm en de beperkte standaard browser.