Test: HP Laptop-dock met harde schijf

Een docking station is handig als je je werk-laptop regelmatig mee naar huis neemt. Niet meer al die kabeltjes inpluggen, 's morgens, maar in n vloeiende beweging de mobiele computer vastklikken in de 'dock'. De laptop is hierna verbonden met je vertrouwde monitor, muis, et cetera.

HP lanceert een uitgebreide docking station, de HP 3-in-1 NAS Docking Station, inclusief een netwerkaansluiting en een 160 GB-harde schijf. Deze schijf kan ten dienste staan aan de laptopgebruiker, maar ook aan de rest van de werkgroep. Met deze 'network attached storage' (NAS) kun je makkelijk je eigen laptop back-upen maar geef je ook de rest van het team een centrale opslagplaats voor gegevens.

OORDEEL

+ veel functionaliteiten
+ handige integratie
+ gebruiksvriendelijk
+ uitstekende back-up-software
- installatieprobleem

"Voor HP-laptopgebruikers een veelzijdig docking-station met een inventieve NAS-functie."

Helaas kun je alleen notebooks van Hewlett-Packard plaatsen in de dock; de actuele modellen in de consumer- en de professionele lijn. Via het netwerk aangesloten notebooks mogen van ieder merk zijn.

Stoeien
Het kostte ons wel even moeite het spannende randapparaat aan de praat te krijgen. Hij weigerde zich in ons netwerk aan te melden. Na uren stoeien bleek de de Symantec 'security suite' op de HP-laptop die in de dock was gestoken, het apparaat uit het netwerk te weren. Software er af, probleem opgelost.

De 160 GB SATA harde schijf doet hoorbaar, maar niet echt storend zijn werk. Via een webinterface kun je de NAS configureren, wachtwoorden aanmaken die toegang geven tot bepaalde delen van de schijf. Alles wat een goede NAS nodig heeft voor gegevensopslag in een klein team, zit erin.

HP levert bovendien uitstekende back-up-software mee. Deze HP Backup and Recovery Manager mag op alle aangesloten computers genstalleerd worden. Met de software kan de laptop zichzelf, maar ook de NAS back-upen, met een achterop aangekoppelde mobiele harde schijf. De dock beschikt over meerdere usb-poorten. Twee daarvan kunnen zelfs printers en usb-opslagmedia delen aan de rest van het LAN.