Test HTC S620: geslaagde 'Windows-BlackBerry'

De BlackBerry is een statussymbool, maar ook gewoon superhandig:het telefoontoestel met ingebouwde computer houd je van de laatste berichten en agendapunten op de hoogte. Maar inmiddels zijn er alternatieven. Wij testten de betaalbare HTC S620, die lekker dun is - en betaalbaar.

Het push mail-principe van de BlackBerry is een van de belangrijkste redenen van zijn populariteit: nieuwe e-mail komt direct binnen op het apparaatje. Maar: een BlackBerry en bijbehorende 'infrastructuur' is prijzig. Gelukkig wordt het steeds goedkoper en makkelijker om zoiets zelf te regelen.

BlackBerry-alternatieven
Er zijn van verschillende aanbieders goede alternatieven voor de BlackBerry. Je koopt bijvoorbeeld een smartphone of Pocket PC met belfunctie, voorzien van Windows Mobile-software. En je regelt een of andere vorm van mobiel internet op het apparaat. Daarna huur je een Exchange Server (als je zo'n server nog niet zelf hebt staan), bijvoorbeeld bij KPN, voor een tientje per maand. Voor persoonlijk gebruik is er sinds van een andere aanbieder ook een gratis alternatief, lees hier.

Je hoeft alleen maar de inloggegevens van je postbus in te vullen op je handheld en de nieuwe e-mail en agendapunten stromen hierna de hele dag door vanzelf binnen. Direct Push noemt Microsoft dit principe.

HTC S620
De HTC S620 is een goed voorbeeld van een lekker dunne Windows-smartphone (1,2 cm) waar desondanks een karrenvracht aan mogelijkheden in is gestopt.
Het lichtgewicht toestel bevat daarbij

OORDEEL

+ lichtgewicht
+ dun
+ goede synchronisatie
+ bruikbaar qwerty-klavier
+ quad band (wereldwijd bruikbaar)

"Een goed draagbaar, dun, tabletje herbergt een complete Pocket PC met belfunctie en mobiel internet. Wat wil je nog meer?"

precies de zaken die de kenniswerker onderweg nodig heeft om alle zaken op het hoofdkantoor goed te volgen. In de eerste plaats Windows Mobile 5, waarmee je via een paar stappen (zie onderaan dit artikel) een live link legt met (Hosted) Exchange. De nieuwste agenda-items en mailtjes in je postbus worden zo vanzelf naar je toe gemaild (het push-mail-principe).

In de tweede plaats een interne WiFi-antenne zodat de allereerste synchronisatie met je postbus, met misschien wel 5 MB aan gegevens, lekker vlot loopt. Hierna kun je permanent overschakelen op gprs (mobiel internet). Het trage maar goedkope netwerk is voldoende vlot voor het onderweg aan je toemailen van de koppen en eerste dertig regels van nieuwe mailtjes. Op aanvraag haal je een compleet bericht op.

Geen touch screen
Dat het scherm geen touch screen is, en bediening via een soort joystick en twee toetsen aan de zijkant gaat, is geen punt voor de kenniswerker die hoofdzakelijk zijn agenda en mailbox gebruikt. Voor spelletjes en navigatie (TomTom) is deze bediening minder effectief. Er zit bovendien een vrij tamme processor in (201 MHz), dus dat an sich maakt hem al minder geschikt voor echte Pocket PC-applicaties.

Het kleine toetsenbord heeft door zijn opstaande toetsen een goede grip. Ik kan er lekker vlot op wegtypen. De scrolltoetsen aan de zijkant van het toestel zitten precies op de plek waar je hem vasthoudt, waardoor je ze tijdens het tikken wel eens per ongeluk indrukt. Een verbeterpunt.

De HTC S620 is vooral door zijn relatief lage gewicht (130 gram), zijn platte vorm en prettige grip, in combinatie met de essentile communicatiemogelijkheden met Exchange Server, precies de lichtgewicht telefoon die ik al enige tijd zoek. HTC, rekent u deze maar af. Nee, u hoeft hem niet in te pakken.


Prijs: 315,-- los (excl. btw) | vanaf 0,-- in combi met gsm-abonnement (zie www.smartphoneshop.nl) Besturingssoftware: Windows Mobile 5 | Info: www.htc.com