TEST: HTC Touch Cruise II mt TomTom 7

De Touch Cruise II is het vervolg op de Touch Cruise (P3650) die het Chinese HTC in januari 2008 op de markt bracht. Het is wel even opletten want ook het vorige model is nog verkrijgbaar. WINMAG Pro bekijkt de verbeteringen op de 'II'. Vooral TomTom 7.x is een opsteker.

De 'II' ziet er duidelijk anders uit, met rondere vormen. Een snellere processor en extra werkgeheugen maken hem rapper, maar verder stemmen de specificaties overeen. Zo heeft het een 2,8 inch scherm, umts/hsdpa, Wi-Fi, gps en een 3,2 megapixel-camera.

TomTom 7.x Benelux
De nieuwste versie van TomTom Navigator (7.915) is al genstalleerd met een volledige Benelux-kaart (v8.15). Bij de originele Touch Cruise (met Navigator 6) kon je alleen een beperkte stadskaart gratis downloaden. Het geeft deze Touch Cruise II een duidelijke meerwaarde, vooral omdat MCC (dat de distributie in handen heeft) deze navigatiesoftware (nog) niet als los pakket aanbiedt. Een raamhouder en laadsnoer zijn ook netjes bijgeleverd.

Voordat je TomTom opstart moet je de bijgeleverde geheugenkaart van 1 GB in het geheugenslot (achter het klepje) steken. Naast het kaartmateriaal staan hierop ook de stemmen. Ook is het verstandig eerst de gegevensverbinding (voor mobiel internet) te activeren via de Communicatie Manager. Je moet de Benelux-kaart namelijk activeren via internet (dat kan niet via de kabelverbinding met ActiveSync). De productcode staat op het 'visitekaartje' in de doos.

West-Europa kopen


VOOR EN TEGEN

+ Nieuwste TomTom Navigator 7
+ Navigatie in de Benelux
+ Snelle TouchFlo
- Geluid wat zacht
- TomTom Home werkt omslachtig

"Handzame pda-telefoon met eindelijk een actuele versie van TomTom die je moeiteloos door de Benelux brengt."

De nieuwe TomTom-versie bevat onder meer MapShare waarmee je kaartcorrecties kunt maken en delen met andere gebruikers. Het uitwisselen van correcties gaat net als bij de losse TomToms met behulp van de software TomTom Home, al blijkt dit vrij omslachtig in gebruik te nemen. Je kunt via Home ook kaarten kopen. West-Europa (69,95) past gemakkelijk op hetzelfde geheugenkaartje. Een 2 GB kaartje is nodig voor West- en Midden-Europa, die kaart kost een tientje meer.

Een nadeel bij het navigeren is het wat magere geluid, door de te kleine luidspreker. Dat merk je zeker bij veel omgevingsgeluid. Verder valt er weinig op te merken. De bekende TouchFlo-interfacesoftware is afgeslankt (met minder animaties) en werkt daardoor lekker snel met veel extra mogelijkheden. Inclusief Footprints waarmee je fotos van de camera handig kunt 'archiveren' met bijvoorbeeld de gps-locatie, een korte memo en adres.