TEST: HTC Touch Pro2: een schermmaatje meer

De Apple iPhone heeft de trend gezet richting toestellen met een groot drukgevoelig scherm. HTC levert een nieuwe combinatie van megascherm n uitschuiftoetsenbord.

HTC is de leidende fabrikant van Windows Mobile-toestellen. Aanvankelijk richtte het zich vooral op zakelijke gebruikers, maar daar is langzaam verandering in gekomen. Multimedia is een voorname rol gaan spelen. En daar hoort een groot scherm bij. Dat bewijzen ook andere multimediatoestellen zoals de Samsung i8910 Omnia HD (3,7 inch) en later dit jaar te verwachten Sony Ericsson Satio (3,5 inch), voorheen bekend als IDou. Zo’n groot scherm is natuurlijk ook handig als je de telefoon via het scherm moet bedienen. HTC heeft zelf een beetje de trend gezet met de Touch HD (3,8 inch). Ook in de nieuwe Touch Diamond2 (3,2 inch) en Touch Pro2 (3,6 inch) kiest de fabrikant voor een extra groot scherm.

Taalkeuze

We testen de Engelse versie van de Touch Pro2, al is de smartphone ook in de Nederlandse taal verkrijgbaar. De taal is nog steeds een keuze die je al bij de aanschaf moet maken. Het toestel ziet er prachtig uit, maar is wel wat dik. Door het hoge gewicht (186 gram) en de gladde achterkant is het ook niet heel ergonomisch.


Qwerty-toetsenbord

Het mooiste onderdeel is netjes verborgen: een uitschuifbaar qwertytoetsenbord. Na uitschuiven kun je dit kantelen, net als bij de TyTN II. Het blijkt van uitstekende kwaliteit, met mooie opstaande toetsen waar nog wat vrije ruimte tussen zit. De indeling stemt bovendien zeer goed overeen met een gewoon toetsenbord. Alleen de spatiebalk is wat klein, maar daarmee is de Touch Pro2 geen uitzondering. Aan de voorkant heeft het toestel, net als de Diamond2, een zoombalk gekregen. Die reageert op aanraking en is met name bedoeld voor het in- en uitzoomen bij het browsen.

Eigen interface

TouchFlo 3D, HTC’s eigen softwarelaag, heeft veel nieuwe functies gekregen. Deze versie, dezelfde als op de Touch Diamond2, is zeer prominent aanwezig. Van de achterliggende interface van Windows Mobile is praktisch niets meer zichtbaar. Zoals vertrouwd krijgt je een redelijk informatief startscherm en bereik je via tabjes aan de onderkant de verschillende onderdelen waaronder contactpersonen, tekstberichten, e-mail, browser (Opera 9.5), muziek en agenda.

De toepassingen zien er gelikt uit en zijn beter met de vinger te bedienen. Een enkele keer bereik je een toepassing in de vertrouwde Windows Mobile-stijl, zoals de bestandsverkenner en het menu met alle settings, maar ook daarin zijn de menu’s aangepast, met extra groot lettertype en duidelijke afscheiding tussen de menuopties, een beetje in de iPhone-stijl.

Zelfs het startmenu is inmiddels ‘gekaapt’ en vervangen door een grid van drie bij acht. Je kunt hier programma’s aan toevoegen of doorklikken naar een lijstje met alle programma’s (om verticaal doorheen te bladeren).

Ook heeft HTC het toestel voorzien een vernieuwd virtueel schermtoetsenbord in verschillende stijlen. De stylus kan door al deze aanpassingen tijdens het gebruik vrijwel altijd in zijn uitsparing blijven rusten.

Zakelijke gebruikers

Voor zakelijke gebruikers is TouchFlo 3D misschien wat te gelikt, ook al werkt het allemaal vlotjes. Gelukkig heeft HTC wel goed aan zakelijke gebruikers gedacht. Bij een contactpersoon zie je bijvoorbeeld directe alle historie (zoals sms-berichten, e-mail en gesprekken). Ook kun je tijdens een gesprek overschakelen naar handenvrij bellen door het toestel met het scherm naar beneden op tafel te leggen. Door de krachtige luidspreker op de achterkant en een ruisonderdrukkende microfoon leent het zich prima voor conferentiegesprekken. Via een knop kun je de microfoon hierbij tijdelijk uitschakelen voor ‘ruggespraak’.

Het HTC-toestel heeft een goede speaker en microfoon aan de achterzijde.  Leg de telefoon plat op tafel en het apparaat zal werken als conferencingoplossing.

Cultuuromslag

De Touch Pro2 is letterlijk en figuurlijk een zwaargewicht smartphone, die de vertrouwde Windows Mobile-interface verder naar de achtergrond drukt. Zeker voor verstokte gebruikers van Windows Mobile vormt dit systeem een cultuuromslag, al zullen de meeste gebruikers na enige tijd met een goed gevoel afscheid nemen van de oude interface.

  • groot scherm
  • uitstekend qwertytoetsenbord
  • geschikt voor conferencing
  • forse afmetingen
  • hoog gewicht