Test: iMac met superscherm (24 inch)

De nieuwe Apple-pc's zijn aantrekkelijker dan ooit, omdat ze ook Windows kunnen draaien. Wij bekeken in de nieuwe iMac-serie het model met een 24 inch supergroot scherm. Hij ziet sensationeel uit, maar komt met een prijskaartje.

De gemiddelde pc-gebruiker zal vast even moeten wennen aan deze 'Mac-monitor' met gentegreerde computer. Het is even zoeken naar de power-schakelaar (onopvallend aan de achterkant) en de cd/dvd-romlade (een verticale gleuf aan de rechterkant).
De nieuwe iMac wordt geleverd met een draadloos toetsenbord en muis. De wirwar van kabeltjes is dankzij Bluetooth verleden tijd. Toch zijn, verdekt opgesteld aan de achterkant, ruim voldoende aansluitmogelijkheden. Zelfs Airport (WiFi in pc-termen) is ingebouwd. Het enige snoer in de doos is het netsnoer.

Er zit ook een afstandsbediening bij. Handig als je dit superscherm gebruikt voor de presentatie van films of fotos. Op de haarscherpe monitor een lust voor het oog. Het apparaat werkt opvallend geruisloos, behalve dan de cd-drive.

Mac n Windows
De huidige generatie Macs, voorzien van Intel-processoren, is niet meer eenkennig. Na installatie van Boot Camp kun je bij het opstarten kiezen voor Mac of Windows. Zorg zelf voor Windows XP, want dat levert Apple er niet bij. Boot

VOOR EN TEGEN
+ strakke eigentijdse vormgeving
+ helder en scherp beeldscherm
+ gebruikersvriendelijk
+ werkt met meer besturingssystemen
- duurder dan pc
Camp zit vanaf voorjaar 2007 standaard in het bijgewerkte Mac-besturingssysteem, MacOS X 'Leopard'. Na aanschaf van het softwarepakket Parallels Desktop is het zelfs mogelijk om tussen beide besturingssystemen heen en weer te schakelen.

De nieuwe iMac draaiend onder Windows is net zo krachtig en snel als een nieuwe pc met Windows, dus je doet geen concessies aan de prestaties. Wel doe je een concessie aan je portemonnee; je betaalt voor de geteste iMac-configuratie een paar honderd euro meer dan een gewone pc met een losse 24 inch monitor. Het fraaie design rechtvaardigt wat ons betreft het verschil, maar je moet die dik 2000 euro (inclusief de btw) maar net op je rekening hebben staan.

OORDEEL
''De nieuwe iMac met 24 inch scherm ziet er sensationeel uit en werkt ook fijn onder Windows. Wel betaal je een forse prijs voor het fraaie design.''


SPECS
Prijs standaarduitvoering
1.680,- (excl. btw)
Prijs met geleverde opties
1.730,- (excl. btw)
CPU
Intel Core 2 Duo
Harde schijf
250 GB
Geheugen
1 GB
Beeldscherm
24 inch
Info
www.apple.nl