TEST: Iomega StorCenter ix2: NAS met twee kanten

WINMAG Pro test met de StorCenter ix2 een netwerkschijf met een aantrekkelijk prijskaartje. De back-upfuncties en integratie met Windows Active Directory maken de ix2 interessant voor menig bedrijf. De multimediamogelijkheden zijn vooral leuk voor thuis.

Aziatische bedrijven als Synology, Qnap en Thecus stortten zich de afgelopen jaren volledig op het maken van netwerkschijven alias network attached storage. Dat leidde tot de introductie van NAS-apparaten met zoveel functies, dat het eigenlijk kleine servers waren.

Iomega's StorCenter ix2 kan zich prima met de concurrentie meten. Het combineert alle populaire nas-functies met een goede back-upoplossing. De ix2 is erg gebruiksvriendelijk, zodat je er ook zonder IT-achtergrond mee kunt werken.


De Iomega StorCenter ix2 is nauwelijks groter dan de twee harde schijven die het bevat.


Softwareupdate voor ix2
Iomega meldt een softwareupdate beschikbaar te hebben (firmware) die het apparaat uitbreidt met een aantal functies:
Remote access. Gebruikers kunnen via een vast internetadres inloggen op hun NAS op kantoor. Eerst gratis, later 9,95 dollar per jaar.
Torrent downloads: redelijk anonieme peer-to-peer technologie die films, muziek en software van het net plukt. Let op:niet zonder risico's. Desondanks heel populair.
Mapquota: gebruikerslimieten instellen voor netwerkmappen.
Jumbo Frame Support: grote bestanden sneller verplaatsen en kopiren.
Apple File Protocol (AFP): ook Mac-gebruikers kunnen volledig met de NAS werken.
Ruimte
Het StorCenter is een van de kleinste netwerkschijven. De zwarte, metalen behuizing van 8 x 13 x 30 centimeter heeft ruimte voor twee 3,5-inchharddisks.

Aan de voorkant is het ding voorzien van kleine statusled's; aan de achterkant vind je twee usb-ingangen en een 10/100/1000 Mbit/sec-ethernetpoort (lan).

Een 40-millimeterventilator verzorgt de koeling. Van dichtbij is de propeller hoorbaar, maar hij maakt niet meer lawaai dan die van een desktopcomputer.

Windows-netwerk
Iomega heeft goed nagedacht over de gebruikersomgeving. Je kunt zonder handleiding met alle functies uit de voeten. Een klein venster met verklarende teksten over de oplossing helpt je erbij. Vanaf het tabblad Home kunnen alle belangrijke zaken worden geregeld. Denk aan het maken van gedeelde mappen en het toevoegen van gebruikers.

Bij de instellingen geef je aan of de nas onderdeel is van een Windows-netwerk met Active Directory Services of van de werkgroep thuis. Het geven van rechten en het toevoegen van gedeelde mappen gaat, zoals we van Iomega gewend zijn, erg gemakkelijk.


Een grappige extra is de mogelijkhed via Bluetooth (draadloos) bestanden over te zetten van een telefoon.

Diensten
Veel diensten op de netwerkschijven van andere fabrikanten zitten ook op de ix2. Zo heeft de Iomega-nas een UPnP-mediaserver, een iTunes-muziekdienst, een foto-overdrachtservice en support voor videotransfer vanaf de camera. Een (usb-)printer of externe harde schijven prik je eenvoudig in. Het StorCenter heeft een ftp-bestandsoverdrachtfunctie, het ondersteunt de nfs-serverstandaard, werkt moeiteloos met de Windowsfunctie Gedeelde mappen en heeft Bluetooth aan boord voor het draadloos communiceren met randapparatuur binnen 10 meter afstand.


VOOR EN TEGEN

+Prettige gebruikersinterface
+ Relatief goedkoop
+ Bomvol met leuke functies
+ Goede back-upfunctie
- Dataoverdrachtssnelheid niet hoog

CONCLUSIE
"Het Iomega StorCenter ix2 is een stille netwerkschijf met veel mogelijkheden, zowel interessant voor het bedrijfsleven als voor thuisgebruikers."

Voor het maken van back-ups levert de maker EMC Retrospect Express HD mee. Dit programma werkt prettig. Je hoeft nauwelijks iets in te stellen en kunt periodiek een back-up van de gehele computer of alleen van geselecteerde mappen maken.

Snelheid
Een nadeel van ix2 is dat de webinterface traag wordt op het moment dat er vanaf een andere computer een back-up wordt gemaakt of er ftp-bestandsuitwisseling plaatsvindt. De dataoverdrachtsnelheid is niet hoog. Waar een vergelijkbare nas van Synology gemakkelijk de 20 MBit/sec overschrijdt, komt de ix2 niet verder dan 12 Mbit/sec, met de schijven geconfigureerd in de veilige, zogenoemde raid1-modus. Je kunt ze ook als losse jbod-collectie (Just a Bunch of Disks) opstellen.


Extra informatie:
Prijs: 251,26 (excl. btw) voor 1 TB; 352,10 (excl. btw) voor 2TB | Toepassing: Netwerkopslag/-server | Specificaties: 128-MB-ram; 400-MHz-processor; 10/100/1000-Mbps-ethernet; 2x usb2; 2x 500-gb- of 2x 1000-gb-harddisk (7200 rpm, 16 MB cache sata-II); raid of jbod; ondersteunt Windows, Mac OS en Linux