Test: Iomega StorCenter Wireless Network Storage 1 TB

Op zoek naar meer 'ademruimte' in je netwerk; meer opslagcapaciteit? Een heel scala aan Network Attached Storage-apparaten lonkt naar jou. Ze worden steeds veelzijdiger. Neem de 'draadloze' NAS-drive van Iomega. Deze machine is bovendien extra veilig.

Niet alleen biedt Iomega's StorCenter Wireless Netwerk Storage maar liefst 1 TB (1000 GB!) aan opslag, het apparaat heeft ook een feature die de meeste small-business-nas'en niet hebben: een draadloze netwerkinterface.

De StorCenter is op topsnelheid bereikbaar voor alle bedrade netwerkgebruikers, en geconfigureerd als (wireless) access point is hij ook bereikbaar door de ether (op 802.11g-snelheid, dus maximaal 54 MBps). Minder snel dan bedraad (maximaal 1000 Mbps), natuurlijk, maar alleszins aanvaardbaar bij gewone kantoortaken.

Installatie
Het installeren van het StorCenter in een netwerk is 'peanuts'. Met behulp van de meegeleverde Discovery-software wordt automatisch het aan de NAS toegekende IP-adres in je netwerk opgesnord. Met een paar klikken is vervolgens het systeem bedrijfsklaar in je netwerkomgeving.

Wie meer geavanceerde functionaliteiten wil benutten van het apparaat, zoals het aanmaken van gedeelde mappen (shares), gebruikersaccounts en het toekennen van lees- en schrijfrechten, kan dit doen via een heldere en overzichtelijke webinterface.

Extra veilig of extra snel
Het is een vrij kloek apparaat. En dat is niet voor niets. De 1 terabyte aan opslag wordt bereikt via vier 250 GB harde schijven. Iomega laat je zelf configureren of je de NAS-opslag extra veilig wilt laten functioneren via

OORDEEL

+veelzijdige mogelijkheden
+ eenvoudige configuratie
+ meer dan voldoende opslagcapaciteit
+ gebruik als mediaserver
- geluidsniveau koelfan wat aan de hoge kant

"Een uitstekend, veelzijdig NAS-station dat in ieder team van maximaal tien personen goed van pas zal komen

RAID1 (alles wordt dubbel opgeslagen, op twee harde schijven die elkaars 'mirror' zijn), of extra snel via 'striping'. Op twee of meer disks wordt daarbij extra snel weggeschreven en gelezen. Ook extra veel opslag en toch met een controlemachnisme is mogelijk. De tweede afbeelding geeft uitleg over de mogelijkheden. Aleen bij 'JBOD' worden alle vier de harde schijven als n grote disk gezien en is de 1 terabyte aan maximale capaciteit volledig beschikbaar.

Inkjet delen
De StorCenter zal in diverse scenario's passen. De belangrijkste is die van centrale opslag voor een team van maximaal zo'n tien personen, waarbij eventueel lokale gegevens op de werkstations via het meegeleverde Automatic Backup Pro op de NAS kunnen worden overgezet. Dan functioneert de StorCenter dus feitelijk als back-up-systeem. Vergeet dan zeker niet ook de NAS zelf te back-up-en, wat gelukkig prima mogelijk is via de ingebouwde applicatie hiervoor. Prik een usb-schijfje in een van de usb-poorten op de NAS en je laat de Iomega-machine zelf zijn gegevens hierop dupliceren. Op de twee usb-2.0-poorten kun je overigens ook een inkjetprinter aansluiten (om te delen in je team) en een fotocamera, waarbij de foto's automatisch worden overgezet op de NAS.

Media server
Een feature die nog steeds exotisch is (en waar de meeste gebruikers dus nog niet veel aan hebben) is dat je de Iomega in je thuiskantoor als 'media server' kunt inzetten, voor het streamen van multimediacontent naar een tv. Dan moet je wel over een speciale mediaspeler beschikken (een randapparaat bij de tv of hifi-set) om via het 'UPnP'-protocol je foto's, video's en muziek af te spelen op je home entertainment systeem.