Test: ISL Light Remote Desktop 2.2.1

ISL Light stelt je in staat om op een veilige manier andere gebruikers te helpen met computerproblemen, door op afstand over de schouder van de andere gebruiker mee te kijken en de bediening over te nemen.

De werking is eenvoudig. Op de host-computer (de pc van de beheerder) start je ISL en meld je je aan met gebruikersnaam en wachtwoord. De eindgebruiker start op zijn computer de client-software. De programma's hoeven overigens niet te worden genstalleerd, maar kunnen per keer worden geladen (ook vanaf een usb-stick). Per telefoon of mail geef je vervolgens een unieke activeringscode door aan de eindgebruiker. Nadat deze is ingevoerd, wordt de verbinding tot stand gebracht.

Firewall
Handig is dat ISL Light zich goed gedraagt naast de firewall. De verbinding loopt HTTP, zodat je geen poorten hoeft open te zetten. De verbinding zelf wordt beveiligd via SSL met 128 bits-versleuteling en is daarmee beschermd tegen inbreuk. Tijdens onze testen was de verbinding stabiel en reageerde goed op de muishandelingen. De eindgebruiker kan aangeven welke schermkwaliteit moet worden overgezonden en hiermee de prestaties verbeteren. Helaas kan alleen het volledige bureaublad worden gedeeld. Het programma zou een stuk waardevoller zijn als de gebruikers op applicatieniveau kunnen delen. Via een eenvoudige chat-regel kunnen de gebruikers met elkaar communiceren.

Nieuwe versie
Op het moment van schrijven wordt gewerkt aan versie 3. Deze biedt ondersteuning voor videobeelden, ondersteunt het eerdergenoemde delen van specifieke toepassingen in plaats van het volledige bureaublad, en bevat een verbeterde gebruikersomgeving.
Je hebt de keuze uit drie licentievormen: PayPerUse (waarbij je de applicatie 500 minuten mag gebruiken), een ASP-abonnement (voor 1 verbinding per sessie gedurende 12 maanden) of een serverlicentie (onbeperkt gebruik en 6 maanden ondersteuning). Op de website van de producent (www.isllight.com) kun je een vijftiendaagse evaluatie aanvragen. De levering in Nederland is in handen van Norman/Shark (www.norman.nl).

Conclusie
ISL Light Remote Desktop is een gebruiksvriendelijke toepassing, die zich van vergelijkbare oplossingen onderscheidt door de laagdrempeligheid en het gemak waarmee je het in gebruik neemt. Het is daarmee ideaal voor wie op ad-hoc basis ondersteuning wil verlenen, zonder bijbehorende reistijd.

Prijs: vanaf 100,-- (afh. van type abonnement) | Info: www.norman.nl (zie Nieuws)