Test: Kaspersky Internet Security 6.0

De komst van versie 6 heeft Kaspersky aangegrepen om de gebruikersomgeving van zijn security suite van een nieuw uiterlijk te voorzien.

De mogelijkheid om deze aan de persoonlijke voorkeur van de gebruiker aan te passen, heeft de beveiligingsproducent erg letterlijk genomen: met kleurenschema's en skins is de omgeving tot in detail aan te passen.
Kaspersky maakt gebruik van productactivering, zoals je kent uit Windows XP. Een verstandige keuze in de strijd tegen piraterij, die waarschijnlijk snel navolging zal vinden bij de andere anti-virusproducenten.
Onder de motorkap is het updatemechanisme

OORDEEL
+ intutieve opzet
+ keuze uit twee beschermingsmodi
+ herstelmechanisme bij problemen
+ veel beginnerstips
- meldingen storen gevorderde gebruikers

"Versie 6 van Kaspersky's anti-virusoplossing kenmerkt zich vooral door een proactieve houding die vooral de minder gevorderde gebruiker zal aanspreken."

voor de virusdefinities onder handen genomen. Zo is dit onderdeel uitgebreid met een herstelmechanisme, waarmee je de definitiedatabase kunt terugrollen naar een eerdere versie, bijvoorbeeld bij problemen. Daarnaast is intelligentie aan het updatesysteem toegevoegd: de snelste downloadbron wordt automatisch geselecteerd.

Gebruiksvriendelijkheid
Aan de gebruiksvriendelijkheid is eveneens gesleuteld. Zo is het programma uitgebreid met een notificatievenster met tips en verschijnen vaker suggesties en meldingen in beeld. Hoewel dit voor beginnende gebruikers van pas komt, zullen geoefende gebruikers de meldingen al snel willen uitschakelen. De software kent twee beschermingsmodi. Met Basisbescherming stel je standaardbeveiliging in, zonder dat verdere configuratie nodig is. Bij de modus Interactieve bescherming kun je per beveiligingsonderdeel opvragen of dit moet worden ingeschakeld.
Het valt op dat Kaspersky rekening houdt met eventuele bestaande bescherming, zoals de eigen firewall van Windows XP. Deze aanpak voorkomt dat je ongemerkt 'dubbelop' bent beschermd en er conflicten tussen de onderdelen optreden. Een prettige extra: tijdens de installatie kun je ervoor kiezen om alleen de anti-viruscomponenten te installeren, zodat je voor andere beveiliging (bijvoorbeeld de firewall) andere producten kunt gebruiken. Op enkele slordige schoonheidsfouten na - soms ontbreekt een optie of vertaling - een verzorgd product.