Test: KPN OpWeg op Sony Ericsson C702

Navigatiesoftware op Java-basis, zoals KPN OpWeg, werkt ook op 'gewone' mobieltjes. Vaak is een losse gps-ontvanger nodig, maar bij de juist geleanceerde Sony Ericsson C702 is die al ingebouwd. Bovendien heeft het toestel een lekker groot scherm.

Nadelen zijn er ook met de C702: de toetsjes zijn voor tekstinvoer wat klein, en de karakters matig afleesbaar. De gps-ontvanger voegt meer toe dan alleen de mogelijkheid tot navigeren. Google Maps weet direct waar je bent, sportprestaties kun je meten met Tracker en


OORDEEL

+ duidelijke kaartweergave
+ zoeken in telefoon- en bedrijvengids
+ voor veel normale mobieltjes
- alleen voor KPN-klanten
- probleempjes met geluid en verlichting

"Het is prettig navigeren met OpWeg, maar het verdient een betere afwerking."

cordinaten worden toegevoegd aan camerabeelden.

Voor BlackBerry
KPN OpWeg werd aanvankelijk voor de BlackBerry gelanceerd, maar is nu ook voor veel recente modellen van Nokia en Sony Ericsson geschikt. Het vertrouwt net als Nokia Maps op een mobiele internetverbinding voor routeberekening en kaartjes. De installatie gaat handig via een sms-je, dat je kunt aanvragen op de website van KPN. Je mag het vijf dagen gratis proberen. Een abonnement voor navigatie in heel Europa kost 7,50 per maand, inclusief verkeersinformatie en dataverkeer.

OpWeg biedt een simpele maar duidelijke kaartweergave en voelt daardoor comfortabel aan. Een balk onderaan toont de volgende instructie, verwachte aankomsttijd en resterende afstand. Alternatieve routes berekenen of blokkades instellen is vreemd genoeg niet mogelijk, ook niet bij files. De verkeersinformatie is daardoor weinig nuttig. Meldingen over verkeersinformatie en flitspalen bedekken bovendien bijna het volledige scherm, waardoor de kaart niet meer zichtbaar is.

Rotonde
De gesproken instructies zijn prima, al worden ze bij een rotonde vreemd genoeg soms niet afgemaakt en horen we alleen 'Neem na 150 meter op de rotonde' of zelfs alleen 'Neem..'. Op de C702 is het geluid te veel vervormd.

Een groot pluspunt is de mogelijkheid adressen te zoeken in de telefoongids en bedrijvengids. Bovendien worden reisrapporten gemaakt die handig zijn voor de administratie. Er is tevens een webportaal waar je vanaf je computer bijvoorbeeld routes kunt inplannen en de reisrapporten nog eens kunt nalezen.

Nadeel
Een nadeel van mobiele navigatie is dat je dat mobieltje doorgaans ook gebruikt om mee te bellen. De telefoonfuncties blijven op de C702 beschikbaar tijdens navigeren, omdat je met een speciale toets kunt schakelen tussen toepassingen. Bij een inkomend gesprek verdwijnt helaas wel het kaartje.


Prijs: 7,50 per maand (incl. dataverkeer en verkeersinfo, 5 dagen gratis trial), toestel vanaf 0,-- (afhankelijk van KPN-abonnement)