TEST LaCie 5big Network: Giga-opslag

Met de '5big Network' NAS van LaCie maak je niet alleen een designstatement (ontwerper: Neil Poulton), het gaat hier om een kubusvormig 'opslagmonster' met vijf schijfposities. Vul die met het grootste formaat harde schijven en je krijgt 7,5 terabyte opslagruimte.

Niet dat veel gebruikers die 7500 GB zullen bereiken. De meesten kiezen een veilige 'RAID'-instelling waarbij de NAS gegevens dubbel op twee of meer fysieke schijven wegschrijft. De capaciteit neemt wel ruwweg met de helft af. Bij het efficiënte RAID-5, dat LaCie adviseert, kom je op een capaciteit van zo'n 60 procent van de disks gezamenlijk. Terwijl de machine de data toch lekker vlot leest en schrijft. Precies wat we zoeken.

 

Binnenkant
Ook de binnenkant van de 5big is mooi. De kast laat de beheerder makkelijk een vastgelopen harde schijf vervangen terwijl het apparaat aanstaat ('hot swap'). Ook in de heldere Nederlandstalige webinterface grijp je nergens mis.

 


Het beheren van groepen en gebruikers (wie mag bij welke mappen) gaat supereenvoudig. 

LaCie levert bij netwerkschijven altijd al Windows- en Mac-software voor het maken van back-ups. Maar voor het eerst zie ik een LaCie-NAS met ook een onboard applicatie. De pc (of Mac) hoeft niet langer aan te staan om de back-uptaak uit te voeren;  er kan direct een verwisselbare disk aan de NAS worden gehangen.


Eindelijk een NAS van LaCie met ingebouwde back-upmogelijkheden. Alleen net even te simpel.

Back-up simpel
De applicatie werkt simpel: je maakt een back-uptaak en die taak voert de NAS uit volgens een opgegeven schema. Set and forget, dus? Niet helemaal. De eerste keer maakt de NAS een full back-up, iedere volgende sessie is incrementeel; alleen de gewijzigde en nieuwe bestanden worden gekopieerd. De inmiddels weggehaalde bestanden op de NAS blijven staan in de back-upversie. Je kunt niet in dezelfde taak instellen dat de NAS om de maand een full back-up uitvoert na een 'wipe'.

De oplossing die LaCie - desgevraagd - aanreikt: op de back-up-schijf iedere maand handmatig de oude back-upmap weggooien en een nieuwe back-uptaak aanmaken om een frisse full back-up te maken. Ui


VOOR EN TEGEN

+ design
+ lekker vlot (tot 25 gebruikers tegelijk)
+ disks makkelijk verwisselen
+ back-up mogelijk op NTFS-schijf
- back-upapplicatie in NAS wat simpel

OORDEEL
"Een fraaie, makkelijk te bedienen opslagkubus. De back-upapplicatie in de NAS mag nog iets uitgebreider."


 

teraard werk je veilig met twee back-upschijfjes, die de NAS beide met ieder een eigen back-uptaak volschrijft (en die je op verschillende dagen leegmaakt). Een acceptabele workaround tot LaCie een iets volwassener back-uponderdeel in nieuwe firmware stopt voor deze machine.

 


 

SPECIFICATIES

Prijs:
€ 610,74 met 2,5 TB, € 957,- met 5 TB, € 1293,- met 7,5 TB.

Aantal schijfposities (bays):
5x eSATA

RAID-instellingen:
RAID 5, RAID 5+Spare, RAID 6, RAID 10, RAID 0

Interfaces:
1 x Hi-Speed USB 2.0 en 3 x eSATA

Netwerkprotocollen:
SMB (Windows/Mac/Linux), AFP (Mac), FTP, http, Apple Bonjour, BitTorrent, Active Directory