TEST: LaCie Internet Space

Waarom nog met een usb-stick of mobiele harde schijf op stap? Parkeer je bestanden op een harde schijf met internetaansluiting en je kunt er vrijwel altijd bij. Handige gebruikers doen het zo al jaren. LaCie presenteert een plug and play-oplossing. WM Pro voelt deze 'Internet Space' aan de tand.

Wie over twee rechterhanden beschikt en veel doorzettingsvermogen, zet een NAS in zijn (thuis)kantoor en duikt in de geavanceerde instellingen van de netwerkrouter. De uitdaging is om de network attached storage behalve op het lokale netwerk ook op het internet aanroepbaar te maken. Dat klinkt ingewikkeld en dat is het ook. Je hebt te maken met routerkwesties als portforwarding en de firewall. Het kostte mij destijds twee avonden.

Tien minuten klaar
Met de LaCie Internet Space ben je in tien minuten klaar. De truc is namelijk dat deze NAS zelf contact zoekt met Homelacie.com. Via die website kun je via je beheeraccount bij alle bestanden op de NAS en alle functies starten. LaCie prikt


VOOR EN TEGEN

+ handige webtoegang
+ plug and play
+ Nederlandstalig
+ fraaie designbehuizing
- webinterface kan iets gelikter

"De eerste NAS die je werkelijk plug and play aan het internet kunt koppelen".

met dit trucje dwars door jouw firewall heen. Je kunt ook andere gebruikers, via een gegenereerd e-mailtje, uitnodigen voor een bepaalde map op je NAS, waar ze de bestanden zien die jij voor ze klaar hebt gezet. Foto's worden automatisch in albumweergave getoond. Gasten kunnen - als jij hen uploadrechten geeft, ook zelf bestanden naar de NAS pompen. Deze hele trafficing gaat via een wat simpele, maar wel goed werkende interface (Nederlandstalig).

Multimedia
Behalve een 'webdrive' is de Internet Space ook een gewone NAS of netwerkschijf. Nou ja, een met ruime multimediamogelijkheden. Je kunt audio- en videobestanden via het netwerk streamen naar multimediaspelers als de Xbox 360 en de Sony Playstation 3. Je hoeft dus niet meer een kabel te trekken van je laptop naar de tv, om daarop een gedownloade video af te spelen. Bovendien is de LaCie in te zetten als iTunes-muziekserver. Via de extra USB 2.0-poort op de achterkant van het apparaat is het mogelijk om nog een usb-harddisk aan de Internet Space te koppelen. Hiermee zijn bestanden op de NAS te back-uppen.


Bestanden up- en downloaden via de webinterface die jij en'gasten' kunnen gebruiken.


Extra specificaties:

Prijs: ca. 140,- (500 GB) en 192,- (1 TB) | Systeemeisen: Windows of MacOS X, liefst breedbandaansluiting