Test: Logitech Alto laptopverhoger

Steeds meer mensen gebruiken een notebook. Lekker flexibel, werken waar je maar wilt. Maar voor je werkhouding is het niet ideaal. Tenzij je een latophouder gebruikt, die het scherm omhoog tilt. Logitech levert met de Alto een handig model met ingebouwd toetsenbord.

De Logitech Alto is een eenvoudige maar zeer functionele oplossing. Het is in de basis niet meer dan een plastic houder om je laptop bijna rechtop in te plaatsen. Zo komt het scherm van je laptop een stuk hoger, zodat je niet als een kraanvogel ineengedoken zit te typen en te surfen. Omdat het klavier zo wel buiten handbereik komt, heeft Logitech ook een toetsenbord in de Alto opgenomen.

OORDEEL

+ meer werkcomfort
+ ergonomisch verantwoord
+ mobiel
+ betaalbaar
- matige documentatie

"Een prima oplossing om het werkcomfort van een laptop te verhogen."

Het is een groot model met zeer stille maar wel zompige aanslag. Ik vind dat heerlijk, maar je moet er maar van houden. Check het zelf even in de winkel.

De Alto is voorzien van zachte ondersteuning voor de handpalm zodat de gebruiker zijn of haar hand niet op het warme oppervlak van een notebook hoeft te plaatsen. Enkele 'hot keys' op het klavier bieden direct toegang tot veelgebruikte applicaties en functies.

Via drie 'hi-speed' usb-poorten op de Alto kun je randapparatuur aansluiten. De korte usb-kabel uit de Alto moet je dan wel even in een vrije poort van je laptop prikken.

Opvouwen
Wanneer je de Alto niet in gebruik hebt, kun je toetsenbord (inclusief 'riser'- gedeelte) eenvoudig opvouwen. Op die manier kan de Alto mee in de aktetas en daar worden opgesteld, waar je een comfortabele werkplek wenst.

De Logitech Alto kan worden gebruikt met praktisch alle notebooks, met een maximum gewicht van 4 kilo. De uitgebreide 'hot keys' functioneren in Windows XP en Windows Vista.

Bij het in gebruik nemen, miste ik een degelijke handleiding die me bijvoorbeeld kon helpen bij de afwijkende Amerikaanse toetsenbord-indeling van mijn test-laptop; die 'matcht' niet helemaal met die van de Alto. Via de telefonische helpdesk leerde ik hoe ik een tweede of derde toetsenbordindeling kon aanmaken in Windows. Mijn tip om die aanwijzing op de Logitech-site te zetten, werd weggewuifd. "Dat is een Windows-probleem mijnheer, daar beginnen we niet aan."

Het is dat ik in zo'n goede bui ben door het typecomfort van de Alto