TEST: LogMeIn ignition for iPhone

Je iPhone 3G gebruiken als afstandbediening voor je pc. Werkt het en wat heb je eraan? Een kleine praktijktest.

Twee weken geleden zette ik mijn handtekening onder een stevig telecomcontract met T-mobile: ik beloofde twee jaar lang een maandelijkse donatie te doen van dertig euro. Als beloning mocht ik de iPhone 3 G 8 GB 'gratis' meenemen, mits ik mijn oude telefoon direct inleverde.

Tot nu toe heb ik geen spijt gehad: wat een futuristische en tegelijk gebruikersvriendelijke telefoon! Al is het even wennen dat je met snel mobiel internet ingeschakeld de werkdag amper haalt op een volgeladen accu. Ieder moment kan een softwareupdate van Apple uitkomen de telefoon iets slimmer laat omgaan met zijn energiebron.

AppStore

Een van de leukste dingen van de iPhone vind ik de softwarewinkel die direct vanaf de telefoon kan worden gebruikt. Deze 'AppStore' bevat heel veel gratis of zeer goedkope software om direct op je toestel te downloaden. Veel spelletjes maar ook handige zoekprogramma's voor bijvoorbeeld goede restaurants en te koop staande huizen in jouw buurt (op basis van je gps-positie), zoals Iens.nl en Jaap.nl.

Tot de meer prijzige downloads (€ 23,99) behoort LogMeIn ignition for iPhone. Het laat je vanaf de iPhone, via de webdienst LogMeIn.com, inloggen op pc's en Macs die je van LogMeIn-software en uiteraard je accountgegevens hebt voorzien. Na het inloggen op een pc neem je het scherm, toetsenbord en muis van die computer over. Je bent helemaal 'in control'.


Even wennen

Hoe is het nu om een iPhone te gebruiken als afstandbediening voor de pc? Het is beslist even wennen! Het aanraakscherm van de iPhone is geweldig, maar toch niet gevoelig genoeg om de piepklein afgebeelde Windows-cursor met je vinger te kunnen bedienen. Daarom heeft LogMeIn besloten om de muiscursor altijd in het midden af te beelden, op een vaste plek. De hele desktop moet je met de vinger bewegen tot het 'beklikken' object onder deze vaste cursor is geschoven. Het is een beetje als achteruitrijden met de auto. Het gaat, maar voelt wat onnatuurlijk.

De iPhone zelf beschikt nauwelijks over mogelijkheden om bestanden te beheren op de telefoon. Sterker nog: je krijgt van het telefoon-OS geen mogelijkheid bestanden als aparte documenten te bewaren (Windows Mobile heeft die mogelijkheid wel; de MyDocuments-map). Het had dus geen zin voor LogMeIn om een optie voor het uitwisselen van bestanden op te nemen. Je kunt echt alleen het scherm, muis en 'toetsenbord' van een overgenomen computer besturen. Dat is een belangrijke beperking.

In- en uitzoomen

Ik heb mijn iPhone inmiddels verbonden met verschillende Windows-systemen. De remote control-functie werkt goed, binnen de beperkingen van de 320 x 480 resolutie van de telefoon (een Windows-desktop is minstens 1024 x 768), dus dat betekent veel in- en uitzoomen - wat op de iPhone  wel makkelijk gaat met twee vingers naar elkaar toe schuiven of juist van elkaar af.

Vooral als je beheertechnische dingetjes op je computers wilt checken is LogMeIn for iPhone best handig. Ik heb een keer een back-upapplicatie op een NAS gecheckt (loopt de back-up goed?), gekeken of een bepaald bestand al was aangeleverd via ons ftp-systeem, en gecheckt vanaf een zonnig terras of een bepaalde pc op de redactie wel een goede netwerkverbinding had met de lokale server. Zoals gezegd: het is handige extra checkmogelijkheid voor de (adhoc) beheerder. Voor het uivoeren van échte beheertaken op de pc of server is de iPhone echter niet geschikt.

Inloggen op webcampc

Nog een leuke, creatieve toepassing, die een hoog James Bond-gehalte koppelt aan praktische bruikbaarheid, is de optie een webcam te koppelen aan een pc om vervolgens met je iPhone op deze 'webcampc' in te loggen. Het webcambeeld komt opmerkelijk goed binnen op de iPhone.

Een van de redacteuren testte vorige week de gloednieuwe QuickCam Pro 9000 webcam van Logitech. Hij richtte hem op de kortgebroekte schrijver van dit stukje en die zwaaide vrolijk terug.


Ergo: wie opziet tegen het installeren van een (dure) netwerkcamera voor het bewaken van de werkvloer ('s avonds en in het weekend), heeft er met deze software op de iPhone weer een makkelijk te installeren, zelfs mobiele (!) Big Brother-optie bij.

  • Remote control aangepast aan telefooninterface
  • Makkelijk te installeren
  • Creatieve mogelijkheden zoals 'webcam op afstand' 
  • Relatief prijzig
  • Functionaliteit beperkt