Test: Maxx-XS, 'programmeerbare Uitzendinggemist.nl'

Vrijwel iedereen met een breedband-internetaansluiting kent het gemak van Uitzendinggemist.nl: veel van de programma's van de Nederlandse omroepen kun je erop terugzien. Een commercile partij gaat nu veel verder.

De webdienst Maxx-XS.nl biedt vanaf 4 euro per maand (voor 1 GB aan video-opnamen) een unieke service: op de website kun je aangeven welke programma's van Nederlandse en buitenlandse zenders (!) je wilt opnemen. Vervolgens voert Maxx-XS de opname voor je uit en kun je het tv-programma terugzien via internet als 'streaming video' (inclusief vooruit- en terugspoelknop). Waar je maar wilt, en op welke pc je maar wilt.

Tot de op te nemen zenders behoren in ieder geval Nederland 1, 2 en 3, de RTL-zenders, maar geen SBS en NET5. Wel vinden we in de internationale lijst Discovery Channel en National Geographic.
Een van de meest interessante buitenlandse zenders is BBC Prime, met dagelijks topseries, de beste comedies en kwaliteitsdocumentaires; zie het uitzendschema van TVGids.nl.

Proef op de som
Uiteraard hebben we even de proef op de som genomen en we kunnen alleen maar aangeven dat het goed werkt. Je kunt ruim twee uur video opnemen in de beste kwaliteit (1000 Kbps), als je het goedkoopste abonnement neemt (met 1 GB ruimte 4 euro per maand). Je kunt het abonnement upgraden naar meer ruimte en betere video.

De kwaliteit is die van een goede VHS-band, maar dan wel met stereo geluid. Je ziet de digitale compressie van dichtbij redelijk goed. Zet je laptop wat verder van je af, op tv-afstand, en het stoort niet echt. Wat ook wat minder beviel is de programmering. De dienst beschikt (nog) niet over een EPG, oftewel een Elektronische Programma Gids, waarin je simpelweg programma's aanklikt om op te nemen. Je moet zelf aangeven: 'BBC Prime, van 13.00 uur tot 14.00 uur.' Wel erg goed is dat je parallel kunt opnemen, twee programma's tegelijk (zie de schermafdruk).