Test: MindManager Pro 7

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. MindManager Pro helpt bij het opstellen van mindmaps: kaarten waarin je ideen en plannen visualiseert. Voor WINMAG PRO reden genoeg om de recente bta van versie 7 alvast te bekijken.

MindManager maakt gebruik van de nieuwe interface van Microsoft Office 2007: bovenin het scherm vind je een lint (of 'ribbon'), waarin de beschikbare opties worden getoond. Afhankelijk van de actie, verschijnt het tabblad met relevante opties in het lint. Ook voor MindManager werkt deze aanpak bijzonder prettig: je wordt niet geconfronteerd met onnodige opties.

Interactieve mogelijkheden
De in versie 6 gentroduceerde interactieve mogelijkheden zijn in de zevende editie verder uitgebreid. Maps van MindManager kunnen via Office-applicaties worden aangeroepen, maar andersom geldt het nu ook: vanuit MindManager kun je eenvoudig

OORDEEL

+ integratie met externe applicaties
+ gestroomlijnde 'ribbon'-gebruikersomgeving
+ lite-versie beschikbaar
+ uitgebreide tutorials
- relatief lange leercurve

"MindManager is een waardevolle toepassing voor gebruikers die vaak ideen en gedachten zowel individueel als gezamenlijk binnen een team willen uitwerken.

bijvoorbeeld Outlook of Excel starten en daardoor een nieuwe afspraak of spreadsheet direct aanmaken en aan je mindmap toevoegen. Natuurlijk is het ook nog steeds mogelijk om de schema's te koppelen aan 'online bronnen', zoals RSS-feeds en websites.

Handig
Handig is de functie Saved Views. Deze slaat de weergave van de mindmap op. Hierbij valt te denken aan gefilterde onderwerpen, ingeklapte onderwerpen en onderdelen waarop is ingezoomd. Deze functie is vooral nuttig bij complexe maps. In het verlengde hiervan ligt de functie Saved Queries. Hiermee kun je zoekvariabelen (zoals filters en bookmarks) opslaan voor later gebruik. In een later stadium kunnen de queries alsnog losgelaten worden op de map, of kun je de query toepassen op een andere mindmap.

Btakarakter
Het btakarakter van MindManager maakt het nog te vroeg om uitspraken te doen over stabiliteit: terwijl op onze Windows XP-machine de software vlekkeloos draaide, liep het programma op een Vista-configuratie regelmatig vast. Versie 7 komt naast de Pro-editie beschikbaar in een afgeslankte variant, die door het leven zal gaan als MindManager Lite 7. Volgens de producent richt men zich met deze versie primair op consumenten zoals studenten en thuisgebruikers.


Prijs: 299,- (Pro), 79,- (Lite), 109,- (upgrade)(prijzen excl. btw) | Info: www.mindjet.com