Test: Mio A501 GPS-telefoon

Met de zeer positieve herinnering aan de Mio C520t nog in ons geheugen, waren we erg benieuwd of de gloednieuwe Mio A501 ons ook zo kon bekoren. Ditmaal geen breedbeeldsysteem, maar een gps-Pocket PC-telefoon.

In tegenstelling tot de Nokia 6110 Navigator heeft deze Mio geen toetsenbord. Wl een aanraakscherm. Na opstarten verschijnt de vertrouwde Windows Mobile-omgeving in beeld, met programmas als Internet Explorer, Outlook en Word Mobile. Word is vooral voor het lezen en corrigeren van documenten bedoeld, want lange teksten schrijven is ondoenlijk zonder toetsenbord.

Veelzijdig
Wij zijn met name nieuwsgierig naar het navigatiegedeelte. Die is elk moment met een speciale knop onder het scherm op te roepen. Het toestel moet er de eerste keer even over nadenken, maar na een paar seconden verschijnt Mio Map v3.3 in beeld. Over dit navigatieprogramma hebben we vaker geschreven: de bediening roept in het begin regelmatig verwarring op en het kaartbeeld zelf is op een klein scherm te druk. Het scherm is overigens kantelbaar, wat iets scheelt.
MioMap v3.3 zit om het goed te maken vol mogelijkheden die je op lang niet elk systeem tegenkomt. Zo kun je bijvoorbeeld ook geografische cordinaten opgeven als bestemming, handig voor geocaching.

Knopjes!
Dankzij het aanraakscherm is de Mio ook tijdens het rijden te bedienen, al blijft het priegelwerk. Wij plakten de meegeleverde houder helemaal vooraan op het linkerzijraam, zodat de Mio vlak bij het stuur zweeft. Dat werkt zeer prettig, maar een draadje naar de 12V-voeding spannen is vanaf die positie geen aanrader.
Omdat de A501 ook als PDA dienstdoet, zit er aan de zijkant van de kast een mini-joystick gemonteerd, die ook handig van pas komt in de navigatiestand. Je kunt er de kaart mee roteren en in- of uitzoomen. Met de ontspanner van de camera schakel je heen en weer tussen volledig kaartbeeld en kaart met statusbalk. Zou eigenlijk op elke Mio moeten zitten.

Specificaties

Prijs:
419,-- (excl. btw)
Info:
www.mio-tech.be
Kernfeiten:
- Pocket PC-telefoon
- Navigatie
- EDGE
- Camera
- Multimedia
- Bluetooth

VOOR EN TEGEN
+ touchscreen
+ joystick
+ veel mogelijkheden
- warrige bediening
- druk kaartbeeld

OORDEEL


Mooie samensmelting van telefoon, Pocket PC en navigatiesysteem.