Test: Mio Technology A201

Navigeren met de pda, maar geen gedoe met een losse gps-ontvanger? Neem een pda met ingebouwde gps-ontvanger. Zo kun je niet alleen eenvoudig navigeren, maar ook internetten, e-mailen en tekstverwerken.

Het Taiwanese Mio Technology had al veel succes met de 168 en hoopt dat een vervolg te geven met de Mio A201, die op een aantal punten sterk is verbeterd.

De Mio A201 is een mooie, maar weinig opvallende, donkergrijze pda die zich absoluut niet hoeft te schamen voor zijn specificaties. Een keurige processor (Intel PXA270 312 MHz "Bulverde"), 64 mb ram geheugen, 320 x 240 TFT-scherm, Bluetooth en een gps-ontvanger van de jongste generatie (SiRFstar III). Maar geen camera en WiFi.
Het scherm is zeer goed ontspiegeld en heeft een speciale laag die vingerafdrukken geen kans geeft. De batterij is eenvoudig te verwisselen, met behoud van alle instellingen. Vooral voor navigerende fietsers en wandelaars is dat goed nieuws.

Stabiele software
De navigatiesoftware van Mio kwamen we al eerder tegen op de Mio 269 Plus en is eigenlijk Navigator 5 van het Duitse Navigon: de enige navigatiesoftware die met de uitstekende combinatie van gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit TomTom naar de kroon kan steken of, afhankelijk van persoonlijke voorkeuren, zelfs kan overtreffen. De software heeft echter n vervelende eigenschap: hij is nogal traag. Het doorlopen van menus verloopt allesbehalve vloeiend. Overigens is de software wel stabiel; tijdens de testritten hebben we de resetknop niet hoeven te gebruiken.
Noemenswaardig is het navigeren naar contactpersonen en voice navigating waardoor je met je stem een bestemming op kunt geven.

Lage prijs
Noemenswaardig is uiteraard ook de lage prijs die we van Mio gewend zijn. Slechts 461,- (adviesprijs exclusief btw) inclusief de kaarten van de Benelux en de hoofdwegen van Europa (voorgenstalleerd), het volledige kaartmateriaal van Europa op dvd en een geheugenkaart van 512 mb. Ook een houder voor in de auto wordt meegeleverd, maar het exemplaar dat bij ons in de doos zat bleef hooguit een minuut aan de voorruit plakken.