Test: Mozilla Firefox 3

Firefox 3 is uit. Een eenvoudig nieuwsfeit dat zich ongetwijfeld als een flinke golf aan updates over internet zal verspreiden. Ontwikkelaar Mozilla hoopt er zelfs het Guinness Book of Records mee te halen. Is Firefox 3 interessant genoeg voor een snelle upgrade?

Firefox is de grote concurrent van Internet Explorer en zeker onder jongere gebruikers al een paar jaar de favoriet. Winmag Pro pikt er een paar interessante vernieuwingen uit.

Adresbalk met verstand
De eerste innovatie die opvalt is de slimme adresbalk, die tijdens het intikken van

Lees ook...
Drie hacks voor Firefox' nieuwe adresbalk
een webadres alvast een lijst met mogelijkheden laat zien. Deze lijst zal bekend voorkomen, want hij is gebaseerd op de lijst met bladwijzers en paginas die je eerder hebt bezocht. Handig om websites terug te vinden, waarvan je de URL nog maar half weet. Niet handig als je een computer deelt met anderen, want die krijgen zo een uitgebreide plattegrond van je dagelijks leven voorgeschoteld. Alle privgegevens opruimen (menu Extra) is hier een probaat middel tegen.

Bladwijzers
Het maken van bladwijzers (of favorieten) is in Firefox 3 lekker simpel gehouden door op een ster in de adresbalk te klikken. In het dialoogvenster dat verschijnt kun je ook eigen labels opgeven, die weer worden gebruikt door de slimme adresbalk. De bladwijzers zijn net als voorheen in mappen te sorteren en Firefox houdt zelf een lijst bij met meest bezochte sites. Ook zoektermen die je in de adresbalk intikt (Google duikt vanzelf op), blijven bewaard.

Zoom
Wie de zoom-functie van Firefox al kent, weet dat in versie 2 alleen tekst groter of kleiner is te maken. In Firefox 3 functioneert de zoom-functie echt als een vergrootglas, die de complete pagina inclusief afbeeldingen meeneemt. Wie dat niet mooi vindt (afbeeldingen worden wazig) kan het ook bij de klassieke optie houden.

Downloadbeheerder
Het downloaden van grote bestanden wil nog wel eens een paar uur duren. Lastig als je op kantoor zit en eigenlijk naar huis wilt. In plaats van de computer dan maar de hele nacht aan te laten staan, klik je nu gewoon op pauze. De downloadbeheerder onthoudt waar je gebleven bent. Dat doet ie ook als de computer plotseling crasht of internet wegvalt. Geen spannende nieuwe technologie, wel handig.

Beveiliging
We kopen met zijn allen steeds meer via internet, maar het aantal gevallen van oplichting stijgt vrolijk mee. In Firefox kun je informatie over de legitimiteit van een website oproepen door op het icoon links in de adresbalk te klikken. Je krijgt dan te zien of de site gecertificeerd is en door wie, welke graad van versleuteling is gebruikt, of je de site al eerder hebt bezocht en wellicht wachtwoorden hebt opgeslagen en of de site cookies op je computer achterlaat. Zo ver we kunnen zien werkt het alleen als een site in de versleutelde https://-stand staat, wat meestal betekent dat je al een bestelling aan het afronden bent of gevoelige gegevens moet opgeven. Dus bij https://www.rabobank.nl krijgen we wel info, bij http://www.rabobank.nl niet.

Firefox 3 doet zijn best om ons tegen malware (virussen, wormen, Trojaanse paarden, spyware) te beschermen. Wanneer je per ongeluk een gevaarlijke pagina bezoekt, schuift de browser een rode waarschuwing in beeld. De bescherming is gebaseerd op een centrale zwarte lijst waar je zelf niets voor hoeft bij te houden.


Info / download: www.getfirefox.com