Test: NAS-stations Synology DS408 en DS508

Zeker sinds de laatste 'firmware' bieden de opslagsystemen van Synology veel meer dan alleen Network Attached Storage. Het zijn complete servers met veel handige webbased software waarvan iedere netwerkgebruiker direct kan profiteren.

De veelzijdigheid geldt voor de gehele range van Synology-NAS-drives, ook voor de gloednieuwe Synology DS408 en DS508 die de importeur naar ons opstuurde.


'On board' applicaties
- Surveillance Station: netwerkcamera-beheer
- Photo Station: foto-browser
- File Station: bestanden uitwisselen via internet
- Audio Station: muziek via het netwerk afspelen
- Web Station: websites hosten
-PHP / MySQL: idem
- Download Station: torrents downloaden
- iTunes Server: multimedia streamen
Belangrijk: op lle Synology-apparaten draait dezelfde Synology Disk Station Manager 2.0, de verzameling programma's die de NAS productief maken. Met behalve uitgebreid toegangsbeheer (wie mag bij welke gegevens op de NAS), allerlei multimedia-streaming-mogelijkheden over het netwerk en zelfs torrentdownloadhulpjes om leuke 'content' van het internet te trekken (terwijl de pc uitstaat - een belangrijk detail).

Smullen geblazen
Door alle gratis 'on board' software is het met de Synology-systemen 'smullen geblazen' voor de computerhobbyist met een klein netwerkje. In die doelgroep vindt Synology dan ook veel fans.

Maar de nieuwe Disk Station 408 en 508 zijn bedoeld voor (klein)zakelijk gebruik. Toch vinden we op deze NAS-systemen dezelfde Synology-software met alle 'fun'-mogelijkheden. Is dat erg? Ik denk het niet. Je hebt er in ieder geval geen last van. Applicaties kun je ingelogd als beheerder in- en uitschakelen en sinds versie 2 van de besturingssoftware doe je dat in een sterk verbeterde beheerinterface. Je kunt heel makkelijk die functies beheren die je nodig hebt en dat ook nog in het Nederlands.

Twee (klein)zakelijke modellen
Zoals gezegd ontvingen wij twee modellen op de redactie. Ze verschillen op twee belangrijke punten: de DS408 beschikt over vier interne harde schijven, terwijl de DS508 er vijf heeft. Op de DS508 kun je bovendien de schijven via een deurtje vervangen terwijl het apparaat in bedrijf is ze zijn 'hot swappable' en dat is niet mogelijk met model DS408 waarin de schijven vastgeschroefd zitten.


De Synology DS 408 en DS 508.