Test: Navigatie 'voor minder' met Keomo

De markt voor draagbare navigatiesystemen is in Europa stevig in handen van TomTom, Garmin en Mio. Voor nieuwe merken is het lastig een plekje te veroveren. Het Nederlandse Keomo waagt desondanks een poging met een klein, licht en aantrekkelijk geprijsd navigatiesysteem.

Het formaat van de Keomo doet denken aan de oude TomTom ONE, met als wezenlijk verschil dat de Keomo plat is en nog geen tweeneenhalve centimeter dik. Op de behuizing zijn ondermeer een volumeknop te vinden- een praktisch detail dat meestal achterwege gelaten wordt - een sleufje voor een SD-kaart en een uitgang voor een koptelefoon. Het laatste verbaast niet, want de Keomo kan prima met muziek, video en afbeeldingen overweg.

Bediening
Ook de bediening roept associaties met TomTom op; er is duidelijk gemikt op maximale gebruiksvriendelijkheid. Na opstarten van het navigatieonderdeel verschijnt een helder hoofdmenu met links de hoofdingangen en rechts knoppen voor de bijhorende submenus. Een slordigheid is wel dat de teksten op de knoppen er in veel gevallen niet oppassen.
Het opgeven van een bestemming kan eigenlijk niet eenvoudiger, alleen de

OORDEEL

+klein
+ gebruiksvriendelijk
+ goedkoop
- informatiepaneel te groot
- knopteksten passen niet altijd


"Een klein juweeltje, maar heeft nog wat polijstwerk nodig.

vooraf opgegeven locaties van werk en thuis zitten net te diep in het menu verstopt. Navigeren naar een punt op de kaart, een POI, tussenpunten opgeven, routes langs meerdere punten opslaan; kan allemaal en nergens wordt het ingewikkeld. Een dikke plus voor de navigatiesoftware van Smart2Go.
Het kaartbeeld is prettig, maar het informatiepaneel neemt maar liefst een derde van het scherm in.

Tikje
Wie een tikje op de kaart geeft komt in de weergave Afgrazen terecht; een wat vreemde vertaling van het Engelse Browse. In deze stand kun je de kaart verschuiven en in- en uitzoomen, wat nergens vertragingen oplevert.


Update: Keomo failliet
In maart 2008 is producent Keomo failliet verklaard. De Keomo navigators worden nog wel her en der aangeboden, misschien wel tegen een extra scherpe prijs, maar updatesop onder meer de kaarten zijn niet meer mogelijk. Het is dat u het weet.
De Europa-versie van de Keomo kost slechts 184 euro exclusief BTW en dat is echt niet veel. De Benelux-variant kost zelfs maar 155 euro. Er zitten dan wel geen snufjes als text-to-speech, handenvrij bellen of een FM-zender op, maar de meeste gebruikers zitten daar toch niet op te wachten. Ondersteuning van TMC hadden we als Randstedeling wel graag gezien.

Prima instapsysteem
Alles bij elkaar zet Keomo een prima instapsysteem op de markt, dat ons aangenaam heeft verrast.