TEST: NEC Powermate VL350

De NEC is een desktop-pc zoals we het graag zien; een fraai ontworpen slimtower (kleine pc-kast) met een stijlvol zwart-grijs design.
Test stille computers

Inleiding
Acer Veriton 3700GX
Dell Dimension 5100
HP DX5150 MT
NEC Powermate VL350
Conclusie

Het toetsenbord en muis zijn in bijpassend zwart. Helaas is de NEC-monitor dit niet; we moeten het doen met een zilvergrijs design. Het geheel zou toch zeker niet misstaan in de huiskamer. Aan de voorzijde van de systeemkast zijn, behalve twee van de in totaal zes usb-poorten, uitgangen voor zowel een microfoon als hoofdtelefoon te vinden.

Het beeldscherm voldoet prima en heeft een uitstekende kijkhoek, het beeld blijft ook duidelijk wanneer je schuin ervoor gaat zitten. De ingebouwde speakers zijn zoals verwacht van mindere kwaliteit. Het aanschaffen van een losse speakerset is aan te bevelen, zeker wanneer je veel muziek luistert of spellen speelt.

Cool 'n' Quite

NEC lijkt prima geslaagd in het ontwerpen van een pc die zo min mogelijk geluid produceert. De processor maakt gebruik van AMD's zogenaamde Cool 'n' Quite-technologie voor een stillere ventilator en verminderde warmteafgifte (en dus stroomverbruik). Het enige hoorbare geluid is het zoemen van de dvd-speler en het ratelen van de harde schijf.

De NEC is vooral voor kantoorapplicaties een echte krachtpatser. De Athlon 64 staat garant voor goede prestaties, al blijkt dat niet uit de benchmark. De processor staat bekend om het feit dat zijn echte kracht pas in een 64-bits omgeving naar voren komt; en dat is Windows XP Pro bepaald niet. De pc zit met 1 GB RAM ruim in z'n geheugenjas. Voor de beeldopbouw maakt de NEC gebruik van een ingebouwde, speciaal voor het AMD64 ontworpen ATI Radeon Xpress 200-chipset met de relatief nieuwe PCI Express-interface. Hoewel hij prima functioneert, blijft de chipset ver achter op snelheidsmonsters als de Geforce FX. De pc is duidelijk niet ontworpen als spelcomputer, zo blijkt ook uit de simpele gentegreerde geluidschip. Voor kantooromgevingen is de NEC echter een prima keuze.

NEC Powermate VL350
ProcessorAthlon 64 3000+
Harde schijf80 GB
Geheugen1024MB
Monitor17" TFT
Grafische kaartATI Radeon Xpress200