TEST Nero 9: Multimediaspektakel

Nero is de populairste maar ook veruit de meest uitgebreide softwaresuite voor het branden van optische schijfjes. De juist verschenen versie 9 is opnieuw een complete multimediabundel met twintig applicaties.

Om een idee te geven: je kunt met versie 9 reclame uit video verwijderen, geluidstracks uit muziekvideos halen, filmpjes in lage resolutie opblazen tot hd-kwaliteit en televisie kijken via de Vista


OORDEEL

+ uitgebreide set multimediatools
+ Blu-Ray branden
+ veel back-up-opties
- aan de prijs
- teveel toeters en bellen voor wie alleen cd's en dvd's wil branden

"Overdadig voor een eenvoudige brandopdracht, maar interessant als je de multimediawereld wilt ontdekken."

Sidebar (als je een tuner hebt). Er zijn ook enkele onderdelen verdwenen of in een andere vorm teruggekomen, vooral door toedoen van Vista. Bijvoorbeeld Sipps, om gratis met andere Nero-gebruikers te bellen. Dat was ook duidelijk wat te veel van het goede.

Hoofdtaak
De hoofdtaak is, voor de meeste mensen, het branden van een cd, dvd of Blu-ray schijfje (tot 50 GB!). Bijvoorbeeld voor een back-up. Daar is zelfs bij Nero niet altijd perse een schijfje voor nodig. De fabrikant heeft ook online nu plaats voor je back-ups. Er zijn echter veel aantrekkelijke alternatieven.

Voor LightScribe willen we nog wel een lans breken. Het idee is eenvoudig: stop het schijfje na het branden andersom in de brander, ontwerp een label en zet de brander aan de slag om (via dezelfde laser) een mooi label te branden. Het maakt een einde aan de vlekkende markeerstiften. Zowel de brander als de gebruikte schijfjes moeten LightScribe ondersteunen. Met Nero kun je eenvoudige mooie labels aanmaken. Er zijn ook alternatieven: het vergelijkbare LabelFlash of een geschikte printer.


Veel toeters en bellen in de nieuwste Nero.

Express
Het branden van de optische schijfjes gaat het snelst met Nero Express, maar ook het uitgebreidere Nero Burning Rom werkt vlot. Maar wie vooral wil branden, kan ook prima een van de voorgangers gebruiken, Nero 7 of 8. Bij de meeste branders krijg je die software er gratis bij. Wie Vista gebruikt, heeft niet eens extra software nodig. Daarnaast zijn er ook nog gratis alternatieven, zoals DeepBurner.

NB: de prijs van 59,99 is voor de downloadversie, van Nero.com