Test: 'netbook' Acer Aspire One A110

Sinds de introductie van de ASUS EeePC winnen de zogeheten 'netbooks' terrein. Voor mobiele werkers zijn ze ideaal: ze wegen niet meer dan een kilo en zijn niet groter dan een boek. En ze kosten tussen de 250 en 450 euro. Zo ook de mooie Acer Aspire One A110.

De netbook van Acer maakt direct indruk als we hem uit de doos trekken. Het erg compacte laptopje is gestoken in een fraai donkerblauw jasje met oranje accenten aan weerszijden van het beeldscherm. Die positieve indruk blijft wanneer we de machine inschakelen. Binnen zo'n twintig seconden toont het hoofdscherm van de aangepaste Linux (Linpus)-variant zich.

Werk, Plezier, Bestanden
Net als bij de EeePC zijn alle applicaties verdeeld in categorien, in dit geval 'Verbinden', ' Werk', 'Plezier' en 'Bestanden'. Dat maakt het navigeren gemakkelijk, maar beperkt je wel in bijvoorbeeld het toevoegen van andere software. Dat laatste is zo goed als onmogelijk.

Naast de standaard kantoor- en webapplicaties als Firefox en OpenOffice.org heeft Acer wat eigen software voor bijvoorbeeld e-mail en contactenbeheer (nee, geen Thunderbird) en mediaspeler en een karrevracht aan spelletjes aan boord. Deze applicaties zijn eenvoudig maar doen hun werk naar behoren.

Linux of Windows
De specificaties zijn wat geknepen: een 8 GB Flash-schijf en 512 MB RAM moeten je door de applicaties loodsen. Dat


OORDEEL

+ gebruikersvriendelijke interface
+ start snel op
+ uitstekend toetsenbord
- batterijduur
- geen extra applicaties installeren

"Een prima en gebruikersvriendelijk netbook met een heerlijk toetsenbordje."

gaat alleraardigst, maar wellicht is de Windows XP-versie voor velen interessanter. Ook is het netbook verkrijgbaar in een uitvoering met 1,5 GB RAM en een 120 GB schijf aan boord (Linux of Windows). Wel profiteer je van het typische Flash-schijf-voordeel: geen bewegende onderdelen dus met een zeer betrouwbare werking.

Het kleine 8,9 inch beeldscherm heeft een resolutie van 1024x600 en is daarmee 'breed' genoeg voor het weergeven van vrijwel alle moderne websites. Het schermpje heeft een prettige contrast en lichtopbrengst en geeft een bovengemiddelde beeldkwaliteit. Het toetsenbord is misschien wel het sterkste punt aan de machine: deze is ondanks de kleine afmeting erg prettig vormgegeven. De Shift- en Enter-toetsen zijn ruim en de toetsen voelen solide en tikken prettig.

Minpunt
Het grootste minpunt aan de machine bevindt zich onder het uitstekende toetsenbord: het touchpad. Om ruimte te winnen heeft Acer de foute keuze gemaakt de muisknoppen aan weerszijden van het touchpad te plaatsen, waardoor iedere minieme muishandeling meteen twee handen vereist.

Wat connectiviteit betreft heeft deze Acer het standaardpakket aan boord: 3 usb-poorten, een sd-kaartlezer, Ethernetpoort en een vga-out. Ook in een webcam is voorzien.

UIthoudingsvermogen
We konden - met uitgeschakelde Wi-Fi-verbinding - 2,5 uur achter elkaar werken. Dat is niet veel, zeker gezien de zuinige Intel Atom-processor. Je moet zelf bepalen of dat voor jou genoeg is.


Belangrijke 'specs':
Prijs:
299,-- (incl. btw, 251,26 'ex') | Processor: Intel Atom 1,6 GHz | Geheugen: 0,5 GB | Harde schijf: 8 GB (NAND Flash)