Test: Nokia 6110 Navigator

Na het avontuur met de Nokia 330, een 100% puur gps-systeem, heeft de Finse telefoonfabrikant de smaak te pakken. Wij testten Nokia's eerste gps-telefoon: de 6110 Navigator. De Nokia blijkt sneller dan de meeste toegewijde gps-systemen die we op de redactie hebben getest.

Op de klassieke openingszin Waar ben je? kun je met de Nokia 6110 slide-telefoon nu buitengewoon exact antwoord geven, er zit namelijk een gps-chip in en een routeplanner van Route 66 op. Dan moet je overigens het schermpje niet al te ver van je vandaan houden, want heel groot is het vanzelfsprekend niet. Door de hoge resolutie volstaat het net. Kruispunten en drukke knooppunten worden overzichtelijk in beeld gebracht, maar een duidelijk idee van de omgeving waar je doorheen rijdt, zul je niet krijgen. Dat maakt een navigatietelefoon niet de eerste keuze voor op vakantie of uitstapjes, maar op weg van A naar B is er niets mis mee.

Onze vrees dat een smartphone veel te traag zou zijn om vlot te navigeren blijkt in ieder geval op de Nokia volledig ongegrond. De 6110 is sneller dan de meeste toegewijde systemen die we op de redactie hebben getest.
De Nokia beschikt niet over een aanraakscherm, maar wel over een overweldigende hoeveelheid knopjes. En dat beviel ons eerlijk gezegd wel. De belangrijkste opties zijn op de Nokia ondergebracht in een menu, dat ook via een speciale navigatietoets opgeroepen kan worden. We hadden geen enkel probleem om onze eerste route te plannen. Een benzinestation als tussenstop invoeren was ook zo gedaan.
Voor meer ervaren gebruikers gaat er onder elke knop van het numerieke toetsenbord een snelkoppeling naar veelgebruikte functies schuil. Het zal even duren voor je alle mogelijkheden blind weet te vinden, maar daarna hoef je nooit meer in menus te graven om bijvoorbeeld van 2D naar 3D te schakelen of het geluid uit te zetten.
Het is belangrijk om te beseffen dat de Nokia tijdens het rijden niet goed meer te bedienen is, daar is de interface niet op ontworpen. Dit toestel koop je als je op zoek bent naar een geavanceerde telefoon en geen extra navigatiesysteem op zak wil hebben.

SPECS

Prijs:
394,-- (excl. btw)
Info:
www.nokia.nl

Kernfeiten:
Smartphone
Navigatie
HDSPA
Camera
Multimedia
Bluetooth

VOOR EN TEGEN
+ sneltoetsen
+ heldere bediening
- klein scherm
- geen touchscreen
- bediening tijdens rijden lastig

OORDEEL


De zakelijke telefoon heeft er weer een nieuwe functie bij.