Test: Nokia N93 - fotomobiel on steroids?

Dat de Nokia N93 een gadget van jewelste is staat buiten kijf. Maar is de telefoon met 'echte fotocamera' aan boord ook handig? De verwachtingen zijn hooggespannen als ik een flitser en een heuse Carl Zeiss-lens op het toestel ontwaar.

Ik pak de Finse telefoon van tafel en schrik van zijn gewicht (180 gram) en zijn kloeke maten (11,8 x 5,5 x 2,8 cm). Mijn winterjas gaat er behoorlijk scheef van hangen, als ik buiten wat foto's ga schieten.

Het toestel is een zogeheten clamshell (schelpmodel) mobiel met - letterlijk - een twist; het schermgedeelte kan om een eigen as draaien. Als je die beweging maakt, verandert het telefoondisplay in een elektronische zoeker voor je foto's of video's. Een aardig idee. In de fotomodus is ook een stel extra aangebrachte fototoetsen goed te bereiken, voor het zoomen, de ontspantoets en het navigeren door de foto- en videogalerij.

Bitter

OORDEEL

+ origineel ontwerp
+ projectie beelden op tv
- gewicht
- formaat
- fotokwaliteit

"Niemand wil met een gebrekkige fotocamera aan zijn telefoon vastgeplakt rondlopen. We kunnen de Nokia N93 dan ook niet aanbevelen."

Het gaat natuurlijk om de kwaliteit en die valt bitter tegen, ondanks de opgegeven resolutie van maar liefst 3,2 Megapixels. Zie mijn testfoto (rechts aanklikbaar). Ik denk dat het vooral aan de fotosoftware ligt. Ook in de hoogste kwaliteit slaat de camera de beelden met een geweldig hoge compressiefactor op. Details verdwijnen in 'wolkjes'. Vooral bij gezichten is dat erg storend. Waarschijnlijk comprimeert Nokia de beelden zo heftig om de telecomsector te vriend te houden. De foto's en video's kunnen direct vanuit het toestel naar vrienden worden gestuurd.

WiFi
Internetten is mogelijk via gprs, edge, Bluetooth, umts en WiFi. Die laatste optie klinkt interessant, maar in de vrij rommelige interface kreeg ik de draadloze connectie niet 1-2-3 aan de praat. Met de videokabel om video's en foto's direct op de tv te bekijken wint deze 'fotomobiel on steroids' nog een half puntje en dat maakt de schande voor de Finnen iets minder groot.


Nokia N93: belangrijkste specificaties

Prijs: 525,-- los (excl. btw), vanaf 228,-- (excl. btw) in combi met gsm-abonnement (zie www.smartphoneshop.nl).
Mobiel Netwerk: gsm/gprs/ edge/ umts / WiFi
Stand-by/spreektijd: 240 / 3,7 uur
Besturingssoftware: Symbian Series 60
Gewicht: 180 gram
Maten:11,8 x 5,5 x 2,8 cm