Test: Norton 360 v2 Premier Edition

Onlangs bracht Symantec versie 2.0 van Norton 360 uit. Het pakket biedt 'totaalbescherming' voor maximaaldrie pc's en voorziet in optimalisatiefuncties. Uiteraard namen wij de nieuwe versie direct onder de loep en wel de meest uitgebreide 'Premier Edition'.

Dat bescherming van de computer zich al lang niet meer beperkt tot virussen, is bij alle producenten van beschermingspakketten doorgedrongen. Het aantal 'totaalpakketten' is het afgelopen jaar dan ook aanzienlijk gestegen. Ook Symantec voorziet in een totaalbescherming, met de Norton 360-productreeks.

De downloadgrootte van Norton 360 versie 2.0 (wij downloaden het pakket uit Symantecs webwinkel) bedraagt een kleine 75 MB. De installatiebestanden worden automatisch door het Setup-programma binnengehaald.

Compacter
Netjes is dat LiveInstall ook controleert of er inmiddels nieuwe versies voor de installatiebestanden beschikbaar zijn en biedt aan om deze ook te downloaden, zodat je vanaf de installatie de meest recente versie gebruikt. Overigens viel hierbij op dat de installatieprocedure zelf tamelijk veel tijd in beslag neemt (op de twee Windows Vista-testsystemen gemiddeld 14 minuten). Vergeleken met andere beschermingspakketten, hebben de meeste Norton-producten het nooit moeten hebben van een compacte footprint, waarmee wordt aangeduid hoeveel beslag een toepassing legt op de systeembronnen van de computer. Toch lijken de makers zich deze vaak geuite kritiek te hebben aangetrokken. Sinds een jaar worden de Norton-producten met elke versie een stuk compacter, en voor versie 2.0 van Norton 360 zet deze trend zich voort. De makers hebben snelheidsverbeteringen doorgevoerd op het gebied van laden en scannen.

Afgeschermde instellingen
Ten opzichte van eerdere versies is de aanwezigheid van Norton op het systeem al een stuk minder prominent: een prettige keuze voor wie geen behoefte heeft aan grote logos binnen de werkomgeving. Toch had de zichtbaarheid van de bescherming wat ons betreft nog wat subtieler gekund, bijvoorbeeld bij de beveiligingsbalk die aan de browser wordt toegevoegd.


Het hoofdmenu van het programma.

Hoofdvenster
Het hoofdvenster van Norton 360 geeft middels grote knoppen weer tegen welke bedreigingen het werkstation is beschermd. Allereerst is er de pc-beveiliging, waarbij de computer tijdens het browsen, e-mailen en chatten wordt beschermd tegen malafide code. Een aparte sectie - Transactiebeveiliging - richt zich op protectie rondom online transacties zoals webwinkels en internetbankieren. De derde pijler richt zich op het veiligstellen van lokale bestanden in een back-up. Back-ups worden automatisch op gezette momenten gemaakt door Norton 360. Tot slot is er de sectie pc-afstelling, waarmee de instellingen van het werkstation kunnen worden geoptimaliseerd.