Test: OmniPage Professional 16

Papieren documenten scannen en vervolgens met een tekstverwerker bewerken: dat is het werkterrein van OmniPage Professional. Het pakket werkt snel, nauwkeurig en zo nodig volautomatisch.

Koop een scanner in de winkel en grote kans dat er al een tekstherkenningsprogramma bij zit. Dat zijn vrijwel altijd uitgeklede versies, die de geavanceerde snufjes voor het omzetten van grote hoeveelheden documenten missen. Voor de zakelijke grootverbruiker is OmniPage Professional een beter alternatief.

Nauwkeurigheid
OmniPage Professional 16 kan overweg met documenten op papier, op dataschijf of digitale camera's. Papier wordt natuurlijk eerst gescand, maar het pakket kan documenten ook direct inlezen vanuit pdf-bestanden of teksten op digitale foto's. En OmniPage is bovendien meertalig, zodat het teksten in meer dan honderd talen kan herkennen en verwerken.

Nummer 16 zou wederom sneller en nauwkeurig dan zijn voorgangers zijn en al zijn zulke claims in een korte praktijktest moeilijk te verifiren, snel en accuraat is OmniPage Professional 16.0 inderdaad. Als de scanner een pagina eenmaal heeft voltooid, verwerkt OmniPage een volle pagina tekst binnen een seconde. Een pagina uit WinMag, met een combinatie van beeld en tekst, vergde zo'n vijf seconden op een MacBook Pro. De bediening van OmniPage kan overigens nog wel een stukje intutiever.

Kleur
Net als eerdere versies is OmniPage Professional 16 prima in staat onderscheid te maken tussen tekst en afbeeldingen. En net als in eerdere versies heeft ook versie 16 moeite met het herkennen van tekst op een gekleurde achtergrond. Een gevolg is, dat tekst binnen afbeeldingen soms wel en soms niet goed wordt herkend. Soms heeft Omnipage niet eens door dat het tekst is. In het algemeen geldt, dat hoe geringer het contrast tussen tekst en achtergrond, des te kleiner de kans dat OmniPage de tekst correct - herkend. Op pagina's met een ingewikkelde opmaak zul je soms dus zelf moeten aangeven waar de tekst staat, die je wilt verwerken.

007
Nieuw is tekstherkenning vanaf digitale foto's. Associaties met spionnen in smoking, die met een kleinbeeldcamera een geheim document fotograferen zijn niet geheel onterecht. Je tekstbron kan van alles zijn: de krant, een geprojecteerde presentatiedia, of zes gedrukte pagina's samen op n foto, alles kan, zolang de tekst maar scherp en duidelijk te zien is. OmniPage zorgt zelf voor optimale verwerking door automatisch te compenseren voor scheve fotokaders of perspectief.

OORDEEL

+: Snelle en nauwkeurige optische tekstherkenning
+: Input van digitale camera's
+: File-it Assistent, scanvoorbladen voor automatische verwerking
-: Stevige systeemeisen voor acceptabele prestaties
-: De interface is nog altijd niet erg intutief

"Nog altijd snel en bijzonder nauwkeurig en dankzij de File-it Assistant bijzonder handig voor batch-verwerking. De bediening kan nog een tikje beter."

File-it
Briljant is de File-it Assistent, de voorbladfunctie waarmee de scanner aan OmniPage Professional 16 laat weten wat er met het gescande document moet worden gedaan. Je geeft in OmniPage op waar je het document op je computer of het netwerk wilt bewaren en in welke bestandsindeling. Vervolgens print je het voorblad af, dat een leesbaar overzicht bevat van alle te ondernemen stappen, samen met een streepjescode, die voor OmniPage zelf is bedoeld. Dit voorblad leg je als eerste pagina op het document dat gescand moet worden, en de rest gaat vanzelf. Ideaal voor batchverwerking van documenten (met een scanner met papiervoeder), of als je vaak documenten op dezelfde manier verwerkt.
Voor het opslaan van documenten heb je keuze uit meer dan dertig bestandsindelingen, waaronder natuurlijk doc, rtf, pdf en tiff, maar ook xml, pps, de Word-indeling docx en WordPerfext x3. Tot slot kun je gescande documenten laten omzetten in spraakbestanden, die je als wav-bestand kunt opslaan of afspelen.


PRODUCTINFORMATIE

Prijzen:
OmniPage 16 Professional: : 399,-- (excl. btw)
voor OmniPage 16 Standard: 108,-- (excl. btw)

Systeemeisen:
Core Duo-processor, 1GB geheugen, 465 MB schijfruimte, 1024x768 monitor, cd-romspeler, een compatibele scanner met inclusief drivers, internettoegang, geluidskaart, Windows 2000 SP2, XP SP2 of Vista 32-bit, Internet Explorer 5.5, Microsoft .NET Framework 3.0.

Info:
www.nuance.com/omnipage