Test: online spambestrijding

Een relatief nieuw wapen tegen ongewenste digitale post is hosted anti-spam. Een derde partij filtert de binnengekomen post en zorgt ervoor dat je op kantoor alleen goedbedoelde e-mail ontvangt. Wij testten vier oplossingen.

Hosted diensten winnen gestaag aan populariteit. Bij hosted diensten profiteer je van de functionaliteit die je normaal gesproken in huis hebt, maar besteed je de achterliggende techniek en het bijkomende onderhoud en beheer uit aan een externe partij. De gegevens worden extern behandeld of opgeslagen op servers die expliciet voor de specifieke dienst zijn ingericht. Doorgaans betaal je voor de dienst een maandelijkse vergoeding. Hosted diensten kennen verschillende voordelen. Allereerst word je het beheer en onderhoud uit handen genomen. Daarnaast profiteer je continu van de laatste technologie, zonder dat je zelf updates of nieuwe installaties hoeft uit te voeren. Hosted diensten zijn er in alle soorten en maten, waaronder hosted anti-spam. In dit artikel nemen we een viertal aanbieders onder de loep.

Het principe van hosted anti-spam is relatief eenvoudig. Bij hosted anti-spam routeer je je e-mailverkeer via de servers van de anti-spamleverancier. Deze onderzoekt alle post, plaatst malafide berichten in quarantaine of in een aparte map, en stuurt de schone berichten door naar je eigen mailserver. Om te voorkomen dat je verstoken blijft van post die ten onrechte is aangemerkt als spam, kun je doorgaans gebruik maken van een webinterface van de hosted anti-spamaanbieder om daar alsnog de tegengehouden post te bekijken en handmatig door te sturen.

Testverantwoording
Voor de test hebben we een aantal testdomeinen opgezet en hieraan e-mailaccounts gekoppeld. De testdomeinen werden ter beschikking gesteld door SERVER4YOU (www.server4you.nl). Deze aanbieder heeft zich gespecialiseerd in verschillende hostingdiensten, waaronder virtuele servers.
Voordat je aan de slag kunt met hosted anti-spam, moeten de bestaande MX-records van het e-maildomein worden aangepast. De MX-instellingen bepalen op welke server de e-mail moet worden afgeleverd. Standaard wordt de post direct naar de e-mailserver gestuurd. Door de MX-records om te zetten en te laten verwijzen naar de servers van de hosted anti-spamaanbieder, wordt de post uiteindelijk met een omweg bij je bezorgd. Het omzetten is een relatief eenvoudig proces, waarvoor je de hulp van je internetaanbieder kunt inroepen.