Test: OpenOffice.org 3 (bta)

Steeds meer pc-gebruikers ontdekken dat het gratis OpenOffice.org 2 een prima alternatief is voor het (niet gratis) Microsoft Office. En goed nieuws: OpenOffice.org versie 3 komt eraan. Wij konden ons niet bedwingen en bekeken alvast de proefversie.

OpenOffice.org 3, OOo voor ingewijden, is te downloaden in een aantal verschillende versies, afhankelijk van je besturingssysteem. De download bevat zes applicaties: Writer voor tekstverwerking, spreadsheet Calc, het presentatieprogramma Impress, Base voor databases, een vergelijkingseditor en tot slot het tekenprogramma Draw. Alles bij elkaar ruim 150 MB, maar voor zo'n compleet pakket is dat nog heel bescheiden.

Weinig verrassingen
Gebruikers van OpenOffice 2.0 zullen weinig verrassingen tegenkomen in deze beta van versie 3. De interface is vrijwel niet veranderd, en ook de individuele applicaties zijn grotendeels gelijk gebleven. Nieuw is het Start Centre, waarin je met een klik op een icoon snel een nieuw document kunt aanmaken, of een bestaand document openen. Ook de iconen in de taakbalken zijn vernieuwd, maar echt fraai ogen ze nog steeds niet.

Betere zoomfunctie
Writer heeft een betere zoomfunctie gekregen. In- en uitzoomen op een pagina doe je nu met behulp van een schuifregelaar onder in de statusbalk. Daarmee kun je ook zo ver uitzoomen, dat je verschillende pagina's tegelijk op je scherm krijgt, wat vooral in grote documenten het navigeren een stuk gemakkelijker maakt. Calc kent nu een limiet van 1024 kolommen in plaats van 256, verbeterde opties voor het maken van grafieken, en de mogelijkheid om samen te werken met anderen door werkbladen te delen. Impress heeft een nieuwe functie waarmee je op het scherm van de presentator een andere inhoud kunt weergeven dan op het presentatiescherm voor het publiek zichtbaar is.

De verbeterde zoomfunctie in Writer.

Belangrijkste vernieuwingen
De belangrijkste vernieuwingen zitten in de ondersteuning voor bestandsindelingen. OOo kan overweg met de nieuwe versie 1.2 van ODF, het Open


OORDEEL

+ Uitgebreide functionaliteit
+ Gemakkelijk in het gebruik
+ Multiplatform
- Ouderwetse interface
- Sommige geavanceerde functies ontbreken

"Voor wie is OpenOffice 3 - de definitieve versie wel te verstaan, niet de bta die wij bekeken- geschikt? Eigenlijk voor iedereen die niet de geavanceerde functies van Microsoft Office nodig heeft, of daar honderden euros voor over heeft. OOo3 is ideaal voor de thuisgebruiker en de klein-zakelijke gebruiker, ook al omdat het pakket tevreden is met zeer bescheiden hardware."

SCORE
n.v.t. (software nog niet af)

DOWNLOAD:
www.openoffice.org

Document Format voor kantoorapplicaties, en kan ook bestanden openen die zijn aangemaakt met Microsoft Office 2007 voor Windows en Office 2008 voor de Mac. Voor Mac-gebruikers is het verder interessant te weten dat OOo3 direct draait op Mac OS X zonder gebruik te hoeven maken van X11.

Bij het bespreken van een kantoorapplicatiesuite is een vergelijking met Microsoft Office, de de facto standaard op dit gebied, natuurlijk onvermijdelijk. Het oer-Hollandse adagium dat alle waar naar z'n geld is, gaat hier zeker niet op. OOo3 biedt behoorlijk uitgebreide functionaliteit voor vrijwel alles wat je op een gemiddelde werkdag met een kantoorapplicatie doet, of het nu gaat om tekstverwerken, presentaties maken of met spreadsheets werken. Voor de doorsnee gebruiker zijn er eigenlijk geen echte verschillen tussen MS Office en OpenOffice.

Geen handige bouwstenen
Of het zin heeft om een paar honderd euro uit te geven, hangt vooral af van de vraag hoe dringend je de functionaliteit nodig hebt die MS Office wel biedt, maar OOo niet. Zo beschikt Writer niet over Words slimme knip-en-plakfunctie, die je laat kiezen of de formattering van het tekstfragment of van het doeldocument wilt gebruiken. In OOo ook geen Quick Parts -voorheen AutoText-, die handige bouwstenen waarmee je in Word snel een compleet document kunt samenstellen.